El barri dels Indians, a Sant Andreu, amaga una arca de Noè del patrimoni farmacèutic de Catalunya. 13.000 peces formades per diferents col·leccions, ordenades i classificades, gràcies al farmacèutic i promotor cultural Manuel Subirà i Rocamora. Va ser ell qui va crear la Fundació Concòrdia Farmacèutica l’any 1989 per defensar, conservar, estudiar i difondre l’immens fons farmacèutic del país, en molts casos en perill de desaparició.

Un equip del ‘Plaça Tísner‘ ha visitat, en primícia, el magatzem de la fundació. Un gran cofre on s’allotgen milers de documents, medicaments, estris i material de laboratori, etiquetes i cartells publicitaris, a més d’un fons d’art. Hi ha peces úniques, com unes ampul·les de morfina autoinjectables, que es van fer servir durant la Segona Guerra Mundial per les forces aèries britàniques, preservatius camuflats com si fossin cigarretes i una dauradora de píndoles.

Peces emblemàtiques

No hi poden faltar una representació significativa d’antics medicaments tan emblemàtics com el Laxen Busto, sobres de depilatori en pols amb radi (delicadament perfumat), inhaladors per fer bafs fets de ceràmica, potets amb bromur i quinina i objectes típics a totes les farmàcies antigues, com els cocodrils que servien per fer els taps dels flascons de vidre i uns ventalls publicitaris que són petites obres d’art d’estil modernista.

Milers de donacions

Els objectes que atresora la Fundació Concòrdia Farmacèutica —que va ser rescatada el 2019 pel Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya— daten d’entre finals del segle XIX fins a mitjans del segle XX, un període en què moltes apotecaries tradicionals, segons Eva Marin, la conservadora de la col·lecció, es comencen a modernitzar, creen laboratoris annexos i desenvolupen tota una sèrie de maquinària nova.

L’origen de tot aquest tresor són els donatius: la renovació de les farmàcies als anys 70 i 80 del segle passat va fer sortir a la llum “molts instruments, productes, substàncies estranyes” que els apotecaris ja no sabien què eren, però tenien clar “que no se’n podien desfer”, afirma Marin.

Hi ha moltes col·leccions de patrimoni farmacèutic català invisibilitzades, i algunes fins i tot en perill d’extinció”
Eva Marin, conservadora de la col·lecció de la Fundació Concòrdia Farmacèutica

Quan tindrem el Museu de la Farmàcia de Catalunya?

La conservadora està convençuda que aquesta és la col·lecció de farmàcia “més ben actualitzada de Catalunya”, i prossegueix: “Hi ha moltes col·leccions que avui estan invisibilitzades i algunes, fins i tot, en perill de desaparició, i això és un problema que s’hauria de redreçar”. Marin afirma amb contundència que cal posar-se les piles per engegar el Museu de la Farmàcia de Catalunya, un projecte que ja fa anys que es persegueix i que sembla que albira un futur optimista.