Les cases més antigues de Sant Andreu, situades al número 6 i 8 carrer del Pont, ja estan protegides i consolidades perquè no vagin a terra. S’han enllestit els treballs que van començar a l’octubre i que han servit per salvar aquests immobles únics que serviran per explicar el passat històric del barri.

Durant les feines de consolidació s’han assegurat i preservat diversos elements de valor històric que es van descobrir durant els treballs de desenrunament com un forn, una cuina, una bassa o una llar de foc. S’hi han invertit prop de 200.000 euros.

Rehabilitació de cobertes

Els treballs han consistit a rehabilitar les cobertes i assegurar l’estanqueïtat dels dos immobles. També s’ha fet un reforç a tots els murs per assegurar-ne l’estabilitat. Segons Gonzalo Puelles, tècnic d’obres i manteniment del districte de Sant Andreu, per fer-ho s’han utilitzat materials i criteris semblants als quals es van fer servir per construir aquests edificis al segle XVII.

Així, per exemple, s’han recuperat materials com teules o bigues d’una masia coetània enderrocada fora de la ciutat. En una de les cobertes també s’ha fet una claraboia des d’on es pot veure la cúpula de l’església de Sant Andreu de Palomar.

Recuperació d’elements ocults i sistemes constructius

Amb les obres s’ha volgut posar en evidència els elements trobats com un antic forn ocult pel forjat, els sistemes de construcció dels fonaments o pintures de diferents èpoques. També, el tècnic Gonzalo Puelles explica que es vol destacar un sistema constructiu de segles passats de mur de tàpia i l’ús de peces de pedra, o armaris fets d’obra, que s’estan tornant a posar de moda.

Pendent de definir els usos com a equipament

Després d’aquesta primera fase per salvar de l’enderroc les cases, el districte de Sant Andreu ja treballa en el nou planejament que ha de permetre definir els usos d’aquest espai. El projecte també inclourà les altres dues cases del carrer del Pont i la zona del jardí, on destaca l’existència d’una bassa d’aigua.

“Estem molt en els primers passos, hi ha un primer esborrany, i s’ha de treballar amb les entitats veïnals per definir els usos i començar els tràmits que impliquen un planejament nou”, ha dit la regidora de Sant Andreu, Marta Villanueva. Des del consistori, però, tenen clar que tindrà a veure amb la història de Sant Andreu i servirà per explicar el passat de la pagesia i el món rural i en relació amb el rec Comtal.