El projecte de restauració i ampliació de la futura parròquia de Sant Rafael, una joia neoclàssica del barri de la Guineueta més coneguda com a església del Mental, és ja un fet. Per a la comunitat religiosa han estat més de 50 anys de lluita per aconseguir un temple i un centre parroquial per donar cabuda a les activitats i voluntaris de la parròquia. Ja fa quatre anys que l’Ajuntament va deixar enllestides les obres de consolidació de l’estructura i la façana de l’antiga església del Mental. I ara ha arribat el torn de posar al dia el temple per acollir el culte i les activitats.

El pressupost total de l’obra és de 2,2 milions d’euros, dels quals la comunitat religiosa ja en té recollits més de la meitat. La previsió és acabar la construcció d’un centre parroquial a tocar de l’església aquest Nadal. Aleshores s’iniciaran els treballs per recuperar del tot l’església de l’antic Mental de la Santa Creu, un edifici patrimoni històric i cultural del barri de la Guineueta.

Una parròquia amb aforament per a 300 persones

“Després d’uns mesos d’espera, perquè teníem un entrebanc amb un cable elèctric, Al·leluia!, ja comencem les obres”, celebra Justo Marco, de la comissió de comunicació del projecte de restauració de la capella del Mental. El primer que s’està fent és excavar un dels talussos del Parc Central de Nou Barris per encabir-hi un centre parroquial amb capacitat per a 300 persones. Aquest espai està situat a pocs metres de l’antiga església del Mental i permetrà dur a terme activitats amb més aforament.

“Per a nosaltres és molt important sumar nous espais a la parròquia, a banda de recuperar l’antiga capella“, comenta Rafael Valdés, membre també de la comissió del projecte de restauració del temple. Els nous locals serviran per encabir els projectes d’acció social que fan els voluntaris, com ara un servei de reforç escolar o atenció a famílies en situació de vulnerabilitat.  

Una capella per a cerimònies i actes litúrgics

A la segona fase d’obres, primer es restaurarà la nau central de l’església del Mental, després les sagristies i els campanars i, finalment, el cor i els serveis del temple. “L’antiga capella només té capacitat per a 50 persones. Un cop recuperi l’esplendor la destinarem a actes litúrgics i, sobretot, als casaments, comunions o batejos, per la vistositat que té aquest temple de finals del segle XIX“, comenta Marco.

L’objectiu és materialitzar tot aquest projecte en un termini de dos a tres anys, mentre es reuneix el pressupost necessari per finançar-lo. La primera fase està ja casi coberta, i per continuar l’obra compten també amb la col·laboració dels veïns.