L’hort medieval del Monestir de Pedralbes ha estat distingit com una de les 10 millors pràctiques en patrimoni cultural a escala europea per l‘European Heritage Hub. Es tracta d’un projecte que selecciona iniciatives exemplars en el camp del patrimoni cultural i que contribueixen a la transformació verda, digital i social de les ciutats.

L’hort és un recinte emmurallat de gairebé 3.000 metres quadrats de cultiu i l’any 2017 el museu del monestir va iniciar un projecte per recuperar l’ús original d’aquest espai, amb l’objectiu de reconstruir un hort de quatre parcel·les tal com podia haver estat durant l’edat mitjana.

En declaracions a betevé, la conservadora en cap del Monestir de Pedralbes, Ana Castellano, ha celebrat que s’hagi “recuperat un hort medieval i s’hagi creat en un entorn molt col·laboratiu i una gran projecció social”, amb diversos especialistes que han ajudat a reproduir-lo amb tota fidelitat. Per fer-ho possible es van consultar documents medievals i tractats agrícoles de l’època i hi van treballar especialistes en història, arqueologia, botànica, arqueobiologia, arquitectura, educació mediambiental i serveis socials.

Castellano també ha explicat que és un projecte que permet veure “com ens podem reconciliar amb la terra sense pesticides”, funcionant com ho feien els horts abans de l’arribada d’aquests productes químics i llavors provinents del continent americà.

Treball cooperatiu i inclusiu

El projecte de l’hort permet promoure valors i actituds envers la cura del medi ambient i dinamitzar la cultura a través del treball cooperatiu i inclusiu. De fet, hi participen dues entitats especialitzades en atenció a persones amb discapacitat intel·lectual i autisme.

Detall de les verdures que creixen a l’hort medieval del Monestir de Pedralbes

La recuperació de l’hort medieval del monestir es fa amb la col·laboració de l’Institut de Cultura de Barcelona i l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat. Es pot visitar amb l’entrada general del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes.

Les iniciatives seleccionades s’exposaran en una sèrie de 10 articles de l’European Heritage Hub en els pròxims mesos. De la mateixa manera, es presentaran totes les iniciatives en quatre seminaris web.