Els taxistes han tornat a tallar la gran via de les Corts Catalanes aquest dissabte durant la vaga indefinida que han convocat per protestar contra la nova regulació de la Generalitat sobre els vehicles amb llicència VTC, ja que obligarà els usuaris d’Uber i Cabify a reservar vehicle amb, com a mínim, 15 minuts d’antelació.

A les 18 h, els sindicats es tornaran a reunir amb el Departament de Territori i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per mirar d’arribar a un acord. Mentrestant, els taxistes continuaran tallant el trànsit i, després de la trobada amb l’administració, votaran les properes accions en assemblea. No descarten tornar a fer una marxa lenta, tot i que amb passatge, o bloquejar infraestructures importants com és l’aeroport de Barcelona-el Prat i el Port de Barcelona.

assemblea taxistes

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, s’ha ofert a seguir parlant i espera arribar a un acord “abans de dilluns” amb el sector del taxi. Tot i així, Calvet manté que la proposta que el govern català va posar sobre la taula divendres és “el punt mig” i pot ser la solució. Sobre els actes violents d’alguns taxistes contra vehicles VTC, el conseller ha advertit en una entrevista a Rac1 que l’opinió pública “té una mala percepció del taxi per les protestes, pel llenguatge i per la violència d’alguns grups incontrolats”.

Agressió a un periodista que cobria l’assemblea de taxistes

Durant l’assemblea de treballadors d’aquest dissabte al migdia hi ha hagut moments de tensió que han desembocat en una agressió a un periodista. Els taxistes estaven discutint sobre com prendre decisions i dos d’ells han començat a barallar-se. Quan els mitjans de comunicació s’han acostat per prendre imatges dels fets, alguns taxistes ho han volgut impedir i un d’ells ha acabat fent un cop a un periodista del diari El País, que ha estat traslladat al CUAP Pere Camps amb una contusió al nas.

Condemna als actes violents de divendres

L’agressió a un periodista d’El País no ha estat l’única en les últimes hores. L’Ajuntament ha confirmat almenys tres agressions contra vehicles VTC durant les protestes de divendres, que van acabar amb un total de set detinguts, mentre que Cabify xifra en un trentena els atacs que van rebre, sumant els de Barcelona i Madrid. De la seva banda, el sindicat Élite Taxi s’ha desmarcat dels episodis violents i ha assegurat que, si els detinguts són de l’organització, els expulsaran.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el portaveu del sindicat, Tito Álvarez, ha defensat que els taxistes tenen molta por a perdre-ho tot, però ha rebutjat la violència. Sobre la proposta de la Generalitat, Álvarez ha insistit en què els usuaris haurien de precontractar les VTC amb sis hores d’antelació i no amb 15 minuts, com fixa el govern català.

assemblea taxistes

La Unió General de Treballadors (UGT) ha condemnat els atacs violents de divendres i ha demanat respecte per als conductors de vehicles VTC, ja que “són treballadors per compte aliè i es veuen obligats a treballar en una situació de precarietat i, ara, a més, de risc”. La UGT també ha instat la Generalitat a buscar solucions que permetin la convivència entre els dos col·lectius a la ciutat.

També, des de les entitats que representen el sector dels vehicles de lloguer amb conductor, com Unauto VTC, han condemnat els atacs. El president de l’organització a Catalunya, Josep Maria Goñi, ha acusat el govern català de cedir a les pressions dels taxistes: “El missatge que cala és que si talles la Gran Via, agredeixes els teus competidors, els punxes les rodes, etc, et surts amb el que vols. I això és molt perillós”, ha sentenciat.

Un taxista, agredit a l’aeroport

A banda, els Mossos d’Esquadra estan investigant una presumpta agressió a un taxista per part d’un conductor amb llicència VTC a l’aeroport de Barcelona-el Prat aquest divendres. Segons fonts policials, a les càmeres de seguretat de la Terminal 2 s’observa com un grup de taxistes increpaven el conductor de VTC fins que ell va donar un cop amb el cotxe a una persona. Tot i això, la víctima no va interposar cap denúncia.

Hores més tard, un usuari va denunciar els fets a través de Twitter amb una imatge en què es veu la ferida que va patir el taxista suposadament agredit. L’usuari assegura a la piulada que a la víctima van haver de posar-li set punts de sutura.

Els comerciants del centre, preocupats

Després de la vaga de taxistes a l’estiu, els comerciants del centre temen que la situació es torni a repetir i que les protestes afectin la facturació de les botigues. El president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, ha dit que la mobilització del sector del taxi ha arribat en plena campanya de rebaixes amb afectacions importants a la mobilitat que es poden traduir en un 30 % menys de les vendes. Per tot plegat, Jené creu que és responsabilitat de les administracions solucionar el conflicte entre els taxistes i les VTC.