La seixantena de centres d’educació especial de la ciutat, així com una de les entitats que agrupa bona part de les escoles, Dincat, ja s’han posat en contacte amb el Departament d’Educació per reclamar un pla específic per al curs 2020-21 que tingui en compte les necessitats dels alumnes i que prioritzi l’educació presencial com un dret bàsic per a tots els nois. “Que la situació del juny no es repeteixi”, reclama Mariona Torredemer, portaveu de Dincat.

Durant el confinament a causa de la crisi del coronavirus, moltes famílies s’han vist desbordades per tenir els fills amb discapacitat a casa. Per als alumnes, acostumats a les rutines, també ha estat dur deixar de veure els companys i els professionals que els atenen. “Jo no he pogut anar a treballar, ha estat bastant estressant i hem anat deteriorant la situació per la falta d’estímuls o la falta de recursos“, admet Jaume Panadès, pare de la Laia, una de les alumnes de l’escola Esclat.

Una reobertura amb moltes incerteses

Els centres coincideixen en el fet que els ha faltat una normativa més clara de cara a la reobertura del 8 de juny. La prohibició d’oferir menjador o el servei de transport escolar només per a casos molt excepcionals, i també la por, han fet que moltes famílies no hagin portat els nens als centres. Per exemple l’escola Esclat de les Corts al juny atén només cinc dels 31 alumnes que tenen inscrits.

De cara al setembre, el director del centre, Oriol Guim, insta el departament a establir una normativa que serveixi per donar la resposta més adequada a cada alumne. “Nosaltres per exemple tenim un 40 % d’alumnes que per problemes pulmonars crònics són un factor de risc vers la malaltia”, explica. Aquests alumnes, afegeix, tenen el mateix dret i la mateixa necessitat de rebre una atenció presencial pel seu benestar, ja sigui a l’aula o a casa.

Els casals d’estiu com a banc de proves

La represa de les classes des del 8 de juny i els casals d’estiu seran un banc de proves per al setembre. En el cas de l’escola Esclat, donada la situació d’incertesa, no ha estat fins aquesta setmana que ha decidit oferir el casal d’estiu per als infants amb discapacitat. Serà de l’1 al 28 de juliol.