Tot a punt per obrir el túnel de Glòries de Barcelona en sentit Besòs, per sortir de la ciutat (previst per a aquest octubre). L’Ajuntament de Barcelona espera els resultats de les últimes inspeccions tècniques per anunciar la data i aixecar les barreres que soterraran el trànsit de la Gran Via. Quan això passi, la plaça de les Glòries entrarà en una nova fase de la transformació que pateix des de fa anys i que posarà a prova la mobilitat a la zona, amb canvis de recorreguts per al trànsit privat, el transport públic i les bicicletes.

L’obertura del túnel enviarà sota terra uns 35.000 vehicles, els que creuen cada dia la Gran Via de sortida de la ciutat per Glòries. La galeria subterrània fa un quilòmetre de recorregut, des del carrer de Padilla fins a la rambla del Poblenou. Els vehicles que hi entrin no en podran sortir fins al final i, quan hi arribin, podran escollir entre continuar per la C-31 (cap a les rondes i el Maresme) o bé agafar el lateral de la Gran Via que va elevat a partir del carrer de Bilbao.

Només busos i bicicletes en superfície

Els tres carrils de circulació que té ara la Gran Via en superfície a Glòries quedaran alliberats i només hi podran passar línies de bus de TMB i bicicletes, que aniran variant de posició segons les fases d’obra. Dues illes abans d’arribar al túnel, a Marina, la Gran Via adoptarà la configuració que tindrà sota terra, amb dos carrils per al trànsit privat i un d’exclusiu per al transport públic. El lateral entre Marina i Padilla, ara inutilitzat, s’obrirà només per a veïns, busos i bicicletes.

Quan els conductors arribin a la boca d’entrada del túnel, a l’altura del carrer de Padilla, hauran de decidir si volen entrar a la galeria subterrània o bé seguir pel lateral de la Gran Via en superfície. Si escullen aquesta última opció, només podran avançar una illa de cases fins al carrer de Los Castillejos, on es veuran obligats a girar cap a la dreta. Els únics que podran continuar cap a Glòries seran els busos i les bicicletes.

túnel Glòries
Últims retocs a la boca de sortida del túnel de Glòries, a l’altura de la rambla del Poblenou

El túnel d’entrada, a finals d’any

El túnel de Glòries són, en realitat, dos tubs independents, un per sentit. De moment s’obrirà al trànsit en direcció al Besòs (de sortida de la ciutat). Per posar en marxa la galeria d’entrada (sentit Llobregat) caldrà esperar fins a finals d’any. Una de les tasques més importants que queden per fer és construir la boca d’entrada d’aquest túnel, que no es podrà fer fins que el trànsit de sortida que ara va desviat en superfície passi sota terra.