Barcelona ultima una aplicació per a telèfons mòbils per demanar un taxi de forma telemàtica. És una de les mesures del “pla de xoc” amb què treballen l’Institut Metropolità del Taxi, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i també l’Ajuntament amb les principals associacions del sector després de la crisi del coronavirus. Actualment, la meitat dels taxis ofereixen el seu servei en aplicacions mòbils o radioemissora. Ara, es vol que tota la flota tingui l’oportunitat de formar part d’una app “pública i universal”.

La regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón, ha assegurat que la nova aplicació permetrà geolocalitzar els taxistes que són més a prop del client i demanar el servei. Això suposarà una alternativa a la demanda a mà alçada. El compromís de l’Àrea Metropolitana és que l’eina estigui en marxa abans del 2023. “Però si ho podem fer en quatre mesos, ho farem en quatre mesos”, ha volgut apuntar la regidora.
A llarg termini, la nova aplicació permetrà pagar el servei del taxi a través del telèfon mòbil. Això, ha admès Alarcón, possiblement sigui una realitat en el pròxim mandat.

Suport de les associacions de taxistes

Per tirar endavant l’aplicació mòbil caldrà geolocalitzar tots els taxis, una tasca que farà endarrerir la posada en marxa de la nova eina. Tot i que no hi ha un calendari concret, el sector aplaudeix que ja s’hi estigui treballant. Luis López, president de l’Associació Taxi Companys, ha celebrat que tots els clients puguin disposar de tota la flota de vehicles en una única app. En la mateixa línia s’ha pronunciat el portaveu d’Elite Taxi, Tito Álvarez, que creu que l’eina permetrà donar un servei més ràpid i segur a l’usuari.

Canvis en les parades per l’absència de turistes

Una altra de les mesures destacades del pla de xoc és l’adaptació de la xarxa de parades de taxis. “Trigarem temps en tornar a tenir turistes a Barcelona”, ha lamentat la també presidenta de l’Institut Metropolità del Taxi. Per això, ha anunciat que es reforçaran les parades per afavorir els clients locals, els barcelonins. “Seran els clients principals que tindran ara els taxistes”, ha dit.

Alarcón ha recordat que poden anar en el mateix taxi dues persones que no siguin del mateix nucli familiar i podran anar-hi tres si viuen en la mateixa llar. En tots els casos, l’ús de la mascareta és obligatori. A més, l’IMET treballa per obtenir mampares homologades i facilitar la higiene i la desinfecció dels vehicles.

Sobre l’activitat del taxi durant les fases de desescalada, la regidora de Mobilitat ha explicat que actualment treballa un 25 % de la flota i que aquesta s’adequarà durant el desconfinament per “adequar l’oferta a la demanda existent”.