El boom de les vendes de les campanyes de Nadal i de Reis dels últims dos anys es frena. És la sensació amb què treballa el sector dels patinets elèctrics que afirma que, enguany, les vendes han baixat i “no ha duplicat les de l’any passat” després de dos anys doblant els resultats anteriors. Ho assenyala el gerent de Solo Rueda, Francesc Llevat que, amb tot, apunta que “el desembre ha estat un mes normal i corrent en les vendes”, amb una tendència estable i sense pics destacables.

Un dels factors que assenyala el sector per aquesta frenada és “ser en el centre del debat”, sobretot en referència a la regulació de l’ús d’aquests aparells electrònics. Una circumstància que, debats al marge, Llevat considera “necessària”.

Consens de les administracions

Ajuntaments de diverses ciutats de l’Estat, com Barcelona, ja han posat fil a l’agulla a l’hora de crear una normativa per establir per on i com han de circular aquests patinets, en què s’inclouen també les sancions per no respectar-la. Instàncies superiors, com la Direcció General de Trànsit (DGT) coincideixen que “hi ha consens” a l’hora d’establir tres camps de treball: “Fer baixar els patinets de les voreres, marcar un límit de velocitat acceptable, i  evitar que entrin patinets xinesos, sense cap control ni cap garantia”, explica el director general de la DGT, Pere Navarro.

Més sedentarisme?

Molts han descobert la comoditat d’un mitjà de transport que pot dur-los de porta a porta, una temptació que podria substituir altres alternatives com la bicicleta o caminar. És a dir, reduir l’exercici físic. Els professionals de la salut recorden que fer exercici cada dia és important: “Caminar 30 minuts diaris almenys cinc dies a la setmana”, recorda Carme Gili, infermera del CAP Sant Andreu, que apunta que pot ajudar a “controlar la pressió, la diabetis, l’estrès i pot ajudar a disminuir el consum de tabac”.