Taxistes parats a la Gran Via

(ACN) L’associació Élite Taxi Barcelona ha amenaçat de tornar a la vaga si la Generalitat no compleix els compromisos amb el sector del taxi, que, asseguren, inclouen que el Govern estableixi un període mínim d’hores en la precontractació del servei de VTC. Després de les protestes de l’estiu al centre de la ciutat, el Govern espanyol va aprovar un reial decret que estableix que les comunitats autònomes passin a assumir les competències de regulació de les VTC i preveu un període d’adaptació de quatre anys perquè els propietaris s’adaptin a les normatives autonòmiques. En un comunicat emès aquest dissabte, Élite Taxi diu als seus associats que les informacions que els arriben de la regulació catalana no són bones i, per això, anuncien mobilitzacions immediates si l’executiu no emet senyals favorables.

“Per nosaltres, que la Generalitat estableixi un període mínim d’hores en la precontractació de VTC és imprescindible i una línia vermella”, apunta l’associació. Sense aquest requisit, asseguren, “no es diferenciaran” el sector del taxi i el de les llicències de vehicles amb conductor (VTC) amb les quals operen companyies com Uber o Cabify.

La junta directiva de l’associació es reunirà els pròxims dies per planificar les protestes “amb caràcter immediat si no hi ha senyals per part de la Generalitat” i per convocar una assemblea per constituir un comitè de vaga. I és que des d’Élite no es preveu cap altra mobilització que no sigui “tornar a la vaga indefinida”, han assegurat. “No permetrem de cap de les maneres que al taxi se l’enganyi més”, han sentenciat.

A més, els taxistes han lamentat la “manca d’inspecció” a la ciutat de Barcelona i a l’aeroport del Prat que permet que els vehicles VTC incompleixin la normativa “de forma flagrant i impune”. “És una mostra del que ens trobarem” sense la limitació en la precontractació del servei, han afegit, a continuació.

Per això, l’associació professional ha exigit a les comunitats autònomes que compleixin amb les competències que atorga el darrer decret de llei del Govern espanyol i a la Generalitat que “protegeixi els 14.000 taxistes catalans que cada dia donen servei als ciutadans i estan sent espoliats cada dia, de forma indiscriminada i impune, i sense que ningú, tret de l’AMB, ho hagi intentat aturar”, han valorat.

Els taxistes preparen una demanda per danys patrimonials

A més, han anunciat que aquest gener iniciaran una campanya perquè tot els taxistes s’apuntin a una “macrodemanda” per danys patrimonials que el sector presentarà contra les administracions. Segons el comunicat, si les companyies que operen amb llicències VTC demanen 4.000 milions d’euros d’indemnització per “danys patrimonials”, els taxistes haurien de percebre aquesta quantitat multiplicada per vint.