(ACN / redacció) Els sindicats USO, CCOO, UGT i CSPA han convocat una vaga per al personal d’Enaire d’aeroports i centres de control els dies 23 i 26 de desembre per demanar que se’ls aboni una paga pendent del 2020. Enaire és el principal proveïdor de serveis de navegació aèria i d’informació aeronàutica a l’estat i s’ocupa de la gestió del trànsit aeri en aspectes tècnics. La convocatòria, però, no afecta els controladors aeris, que es regeixen per un altre conveni. En total estan cridats a la vaga 2.000 treballadors d’Enaire i la plantilla de l’aeroport murcià.

Tot plegat, i en funció del seguiment que tingui la convocatòria de vaga, podria provocar retards i desviaments en els vols programats per a aquells dies a tot el país.

Denuncien “greuge comparatiu” entre treballadors

La paga del 2020 que reclamen és fruit de l’acord del 2018 per a la recuperació del poder adquisitiu de la plantilla. Segons ha informat el sindicat USO en un comunicat, aquesta paga es va fer efectiva el 2019, però no l’any passat, quan només la van rebre treballadors d’Aena, però no d’Enaire ni tampoc de l’aeroport de Múrcia. En aquest sentit, denuncien que suposa un “greuge comparatiu entre els treballadors que es regeixen pel mateix conveni col·lectiu”.

Des del març, s’han dut a terme negociacions per “resoldre aquesta discriminació salarial sense èxit”. “Per aquest motiu, ens hem vist obligats a convocar aquestes dues jornades de vaga, amb suficient antelació perquè es reprengui la negociació al més aviat possible i materialitzar un acord que ens porti a suspendre aquestes aturades, que poden provocar retards i desviament de vols programats per a aquests dies”, assenyala la secretària general d’USO-Aena, Marta López.

El sindicat de controladors podria convocar una altra vaga

En paral·lel, aquest divendres està prevista una reunió entre la Secretaria de Transports i la Unió Sindical de Controladors Aeris (USCA) per intentar trobar una solució a les jubilacions forçoses per als treballadors majors de 65 anys que el sindicat va denunciar l’octubre passat. USCA va advertir que si la situació no quedava resolta en un mes i mig aproximadament, convocarien una aturada, que ara podria coincidir amb la d’Enaire. De moment, les parts es trobaran en aquesta reunió per evitar aquest escenari.