mor josep barbero

El barri de la Sagrera i el districte de Sant Andreu estan de dol per la mort de Josep Barbero, qui va ser president de l’entitat veïnal sagrerenca durant vuit anys. La seva entrada al moviment social, però, va ser a través de l’ensenyament. Va ser membre de l’AMPA de l’Escola el Sagrer, on estudiaven les seves filles, i va liderar lluites per reclamar un ensenyament públic de qualitat. Els darrers anys una malaltia el va obligar a passar a segona fila, però, com a lluitador incansable, va continuar amb la reivindicació social pels equipaments i les millores socials i urbanístiques de la Sagrera.

Com a president va viure etapes transcendentals per al barri

Nascut a Còrdova, va arribar a la Sagrera als anys 70. Des de llavors es va dedicar intensament a aconseguir millores socials per als veïns, ja fos des de l’AMPA de l’Escola el Sagrer o des de l’Associació de Veïns de la Sagrera, de la qual era membre des de mitjans dels anys 80.

Barbero va presidir l’entitat veïnal entre el 2008 i el 2016, un període cabdal per a la Sagrera perquè es va iniciar la transformació urbanística de la zona. Les obres de la nova estació de la Sagrera, el pla d’equipaments per al barri, les noves estacions de metro o la creació d’un institut són algunes de les reivindicacions que va liderar com a president. També va crear l’hort urbà comunitari La Ferroviària.

Guardonat amb la Medalla d’Honor de Barcelona

A proposta del districte de Sant Andreu, l’Ajuntament de Barcelona el va guardonar el 2020 amb la Medalla d’Honor de Barcelona per la seva trajectòria en la lluita per l’educació pública i per la millora de la vida al barri de la Sagrera.