ZBE Barcelona directe

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha anul·lat la ZBE Barcelona per la “falta d’informes que avalin algunes restriccions, excés de l’àmbit geogràfic d’implantació i excessiva restricció del tipus de vehicles afectats”, entre altres motius. La justícia ha tingut en compte els sis recursos interposats per 10 col·lectius contra la zona de baixes emissions. La sentència, però, encara no és ferma, ja que l’Ajuntament pot recórrer contra la decisió judicial a instàncies superiors.

En aquesta pàgina hem recollit minut a minut totes les reaccions a l’anul·lació de la ZBE Barcelona. Aquí pots recuperar les últimes notícies immediatament després de la decisió judicial.

Últimes notícies de la ZBE Barcelona

14:55
   

Fi del seguiment en directe de la ZBE Barcelona

Finalitzem aquí el seguiment, minut a minut, de les notícies i les reaccions sobre la ZBE Barcelona després de l’anul·lació del TSJC. Amb els recursos anunciats per l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, ara caldrà esperar a la pròxima decisió judicial per veure si la zona de baixes emissions es mantindrà o si, per contra, caurà de forma definitiva perquè tots els vehicles puguin circular per la ciutat, independentment de si contaminen molt o no.

Gràcies per seguir-nos! Seguirem actualitzant tota la informació de la ZBE Barcelona a betevé i a la guia de la zona de baixes emissions.

13:53
   

ISGlobal, favorable a la Zona de Baixes Emissions (ZBE) per “protegir la nostra salut”

L’ISGlobal ha emès un comunicat de resposta a la sentència judicial de la ZBE de Barcelona. Els científics de l’entitat recorden que la ZBE és una mesura que consideren “necessària” per combatre la mala qualitat de l’aire que segons l’organisme pateix l’Àrea Metropolitana de Barcelona. des de l’ISGlobal consideren que també és beneficiosa per combatre les desigualtats socials.

 

12:17
   

Altres municipis ja preparen recursos per la ZBE

Els altres municipis involucrats en la ZBE de Barcelona encara no han rebut la sentència que anul·la la zona de baixes emissions, però tenen la intenció de recórrer-la tan bon punt la rebin. “Es va acordar que hi haurà unitat d’acció“, ha dit la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Ecologia i Mobilitat, Janet Sanz.

12:06
   

“La sentència va més enllà d’una anàlisi jurídica”

El director general de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Marc Sanglas, ha denunciat que la sentència del TSJC va “més enllà d’una anàlisi jurídica del reglament”. “Això ens preocupa”, ha afegit Sanglas, qui lamenta que la resolució judicial que tomba la ZBE a Barcelona “va en contra d’allò que indiquen les autoritats europees“. En aquest sentit, critica que la justícia limiti les capacitats dels municipis per “fer polítiques” destinades a reduir la contaminació. 

11:59
   

Sanz: “Estem més unides per defensar la ZBE a Barcelona”

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Ecologia i Mobilitat, Janet Sanz, ha assegurat que la decisió del TSJC d’anul·lar la ZBE a Barcelona ha unit les administracions en defensa de la zona de baixes emissions. “Totes estem encara més unides per defensar la ZBE a Barcelona i el dret a la salut de totes les persones, sobretot de les més vulnerables”, ha dit Sanz.

11:50
   

“Cadena de recursos” per salvar la ZBE Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya uneixen forces i mouen fitxa per mantenir la ZBE a Barcelona. Després d’una reunió entre aquestes tres administracions per respondre a l’anul·lació de la zona de baixes emissions per part del TSJC, han decidit presentar una cadena de recursos contra la decisió del tribunal

recurs sentència zbe

11:24
   

Xavier Giménez (UB): “La mesura més eficaç per combatre emissions és el cotxe elèctric”

Xavier Giménez, professor de química ambiental i química física de materials de la Universitat de Barcelona va explicar a bàsics que la mesura més eficaç per combatre les emissions de diòxid de carboni és amb el cotxe elèctric. Giménez afirmava que la resta de mesures són “intermèdies”. També puntualitzava que la tecnologia de combustió havia permès reduir l’emissió de contaminants dels vehicles de benzina i afegia que hi havia més partícules en suspensió pels pneumàtics que pels tubs d’escapament.

11:07
   

La sentència contra la ZBE de Barcelona, punt per punt: què diu el TSJC?

A bàsics vam resumir els quatre arguments que dona el tribunal per anul·lar l’ordenança de la zona de baixes emissions i les frases més polèmiques de la sentència:

  • Les etiquetes medioambientals evidencien desigualtats econòmiques entre ciutadans
  • Les dades de contaminació estan desactualitzades
  • La ZBE s’excedeix en l’àmbit geogràfic i no es poden aplicar les mateixes mesures a tota la zona
  • S’han obviat informes i l’anàlisi de l’impacte és fluix

La sentència contra la ZBE de Barcelona, punt per punt: què diu el TSJC?

09:36
   

Què passarà amb la ZBE Barcelona?

Els magistrats del TSJC al·leguen que per part de l’Ajuntament de Barcelona “manquen informes” per justificar l’aplicació de la ZBE. A més, consideren que hi ha un “excés de l’àmbit geogràfic d’implantació” i una “excessiva restricció” dels vehicles afectats. A partir d’ara, el consistori té 30 dies per recórrer contra la sentència i presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem. Mentrestant, la ZBE de Barcelona funciona amb normalitat.

08:43
   

El 83 % dels usuaris de l’enquesta de betevé, a favor de la decisió del TSJC

Gairebé 9.000 usuaris han votat en l’enquesta de betevé. Les respostes a la pregunta “Què et sembla la decisió del TSJC d’anul·lar la ZBE a Barcelona?” són majoritàriament favorables a la decisió del tribunal. El 83 % dels usuaris són partidaris de l’anul·lació de la ZBE, mentre que el 12 % es manifesten contraris a la decisió. El 5 % restant creu que no hauria de ser una decisió que prengués la justícia. Entra a l’enquesta i participa-hi:

Què et sembla la decisió del TSJC d’anul·lar la ZBE a Barcelona? | ENQUESTA

08:38
   

L’Ajuntament de Barcelona i les institucions es reuneixen en relació amb la ZBE 

Aquest dimecres, a les 11 del matí, està prevista una reunió entre l’Ajuntament de Barcelona i les institucions implicades en la decisió del TSJC d’anul·lar la ZBE. Un cop acabi la reunió, a les 11.45 h, està prevista una compareixença per anunciar les reaccions a la decisió judicial.

08:25
   

Miquel Ortega (UAB), sobre la ZBE: “Seria paradoxal tornar enrere”

L’investigador de la UAB i coordinador de l”Anuari de la contaminació a Barcelona’, Miquel Ortega, espera que els recursos contra la sentència del TSJC sobre la zona de baixes emissions prosperin. Ortega ha recordat que actualment a Barcelona “tenim 1.000 morts prematures a l’any a causa de la contaminació, que a més causa el 33 % de les asmes infantils i l’11 % dels càncers de pulmó”. Per això ha remarcat que “seria paradoxal tornar enrere” i ha reivindicat la ZBE com una mesura que, malgrat que “no és suficient per assolir els nivells legals de contaminació”, ha contribuït a reduir el NO2 respecte als nivells d’abans de la pandèmia.

08:00
   

Bon dia! Aquest dimecres es reprenen les reunions entre les institucions per decidir quina resposta donaran a la decisió del TSJC d’anul·lar la ZBE.

21:01
   

Fins aquí, el seguiment del minut a minut de les reaccions i notícies sobre la zona de baixes emissions de dimarts, 22 de març del 2022.

Gràcies!

20:59
   

Ciutadans portarà al ple retirar la ZBE i elaborar una ordenança nova

La sentència del TSJC que anul·la la zona de baixes emissions (ZBE) de Barcelona serà un dels temes a debat en el ple de l’Ajuntament, aquest divendres. Ciutadans ha presentat una moció d’urgència per retirar la ZBE i elaborar una ordenança nova “amb més rigor”. El portaveu Paco Sierra ha dit que no estan en contra de la mesura, però sí de la manera com l’ha implantat el govern municipal. Després de saber-se la sentència, aquest dilluns, l’oposició va apuntar a l’executiu municipal pel revés judicial.

Sierra ha assegurat que la resolució del TSJC sobre la ZBE deixa els ciutadans en “un buit jurídic” i ha defensat anul·lar les multes que s’han posat si la sentència acaba sent ferma. 

20:18
   

El govern de Barcelona s’obre a fer millores a la ZBE “sense posar-la en risc”

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme de Barcelona, Janet Sanz, ha carregat contra la sentència del TSJC que tomba la zona de baixes emissions (ZBE) perquè “obvia el dret a la salut i el contraposa al dret a la mobilitat”. Ara bé, Sanz ha assegurat que el govern Colau-Collboni farà els canvis necessaris a la normativa per poder mantenir les restriccions als cotxes més contaminants.

18:50
   

Ajornada la compareixença d’Eloi Badia d’aquesta tarda a demà al matí 

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, compareixerà a les 11.45 h al Consolat de Mar després de la reunió amb les institucions implicades en la zona de baixes emissions, que avaluaran la decisió del TSJC.

18:25
   

Quins són els vehicles afectats per la ZBE de Barcelona?

. Turismes amb motor de gasolina matriculats abans del gener del 2000.

. Turismes amb motor dièsel matriculats abans del gener del 2006.

. Furgonetes matriculades abans de l’1 d’octubre del 1994, anteriors a la normativa Euro 1.

. Motos i ciclomotors matriculats abans del 2003, anteriors a la normativa Euro 2.

ZBE de Barcelona: Guia amb tot el que cal saber sobre la zona de baixes emissions

17:59
   

La tinenta d’alcalde de Medi Ambient i Energia de Londres, preocupada per l’anul·lació de la ZEB: “Una mesura sanitària provada”

Shirley Rodrigues, la tinenta d’alcalde de Medi Ambient i Energia de Londres, s’ha mostrat preocupada a través de Twitter per l’anul·lació d’una “mesura sanitària provada”. Assegura que el CAZ del centre de Londres ha ajudat a reduir la contaminació de l’aire en un 44 % i els nivells de compliment a la zona d’ampliació recent són del 93 %, tant per als vehicles residents com per als comercials. Aquestes dades les compara quan es va iniciar per primera vegada la regulació, amb el 39 % el 2017.

17:21
   

L’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès defensa les ZBE per assolir els objectius que marca Europa i l’OMS

Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, defensa les ZBE i assenyala que provenen d’un ampli consens polític i institucional. Ingla creu que aquesta mesura és necessària per assolir “l’ambiciós i irrenunciable” objectiu que marca Europa i l’OMS de reduir la contaminació a les àrees urbanes.

16:51
   

El regidor de Mobilitat de Roma mostra el seu suport a la ZBE de Barcelona

Eugenio Patanè, regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de Roma, ha expressat a través de Twitter el seu suport a Janet Sanz i a la ZBE de Barcelona. El regidor italià assegura que els governs de Roma i Barcelona tenen una idea comuna “de com salvar la salut dels ciutadans i la bellesa del nostre entorn: menys cotxes i menys contaminants”. Patanè diu que Roma farà el mateix que Barcelona d’aquí a uns mesos. A través de la xarxa social ha donat les gràcies a Sanz per la feina feta i ha reiterat que la ZBE és “el camí correcte”.

16:32
   

Afectats per les Restriccions Circulatòries creu que la ZBE era un “espoli” als propietaris

L’entitat Afectats per les Restriccions Circulatòries denuncia que les ZBE tal com s’estan implementant són un “espoli” de les administracions als propietaris. A més, considera que la mesura no permet adaptacions dels vehicles i que tampoc es tenen en compte els residents, un punt que asseguren que sí que es fa en altres llocs.

Trànsit de vehicles a la Ronda Litoral

16:17
   

Girona atura la licitació de les càmeres per controlar la zona restringida de baixes emissions

L’Ajuntament de Girona ha aturat la licitació de les càmeres que han de controlar l’accés de vehicles a la zona restringida de baixes emissions, ha avançat Catalunya Ràdio. Aquesta decisió arriba després de la sentència del TSJC, que ha anul·lat la ZBE de Barcelona. 

16:03
   

El COAMB: “No ens podem permetre aquest retrocés en relació amb la contaminació atmosfèrica”  

El Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) ha lamentat la decisió del TSJC de suspendre la ZBE de Barcelona i ha mostrat el seu suport a l’Ajuntament de Barcelona en la defensa de la zona de baixes emissions. “No ens podem permetre aquest retrocés en relació amb la contaminació atmosfèrica que tants perjudicis provoca en la salut de les persones i el nostre entorn”, ha assenyalat.

Foto: ACN

15:52
   

El govern creu que les zones de baixes emissions són “positives i necessàries” malgrat el veto del TSJC

El govern no preveu un canvi de rumb en l’aplicació de les zones de baixes emissions. L’anul·lació d’aquesta mesura a Barcelona sentenciada pel TSJC aquest dilluns no fa desistir l’executiu, que considera que aquesta és una “eina positiva i necessària”. De fet, com que la sentència no és ferma, la portaveu, Patrícia Plaja, assegura que la Generalitat preveu mantenir el seu “desplegament de forma equilibrada, amb criteris socioeconòmics i sota la premissa de no deixar ningú enrere“. En aquest sentit, la portaveu afirma que es mantenen les intencions manifestades a la Cimera per la Qualitat de l’Aire de la setmana passada.

cartell de zbe

14:16
   

Eloi Badia compareix a les 17.30 h, un cop finalitzi la reunió amb les administracions implicades

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, compareixerà a les 17.30 h després de la reunió amb el govern català i les administracions i municipis implicats que avaluen la sentència del TSJC que ha tombat la ZBE. Es podrà seguir en directe des d’aquesta pàgina.

Eloi Badia a les eleccions municipals 2019

 

13:50
   

Sant Cugat del Vallès descarta, ara per ara, canvis en la ZBE per l’anul·lació de la de Barcelona

L’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) descarta, ara per ara, canvis en la zona de baixes emissions (ZBE) que té el municipi. Ho ha dit el regidor de Serveis Urbans, Transports i Mobilitat, José Gallardo, en el ple ordinari del mes de març, després que el TSJC ha anul·lat l’ordenança que regula la ZBE de Barcelona. En l’audiència pública del ple i responent a les preguntes d’un representant veïnal, Gallardo assegura que la regulació a la localitat s’ha fet d’acord amb els serveis jurídics de l’Ajuntament, i que l’ordenança és plenament vigent independentment del que acabi passant a la capital catalana. La ZBE de Sant Cugat es troba activa des de l’1 de maig del 2021 i se sanciona des de novembre.

13:29
   

Plaja: “El govern defensa la ZBE perquè és una eina que funciona”

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, explica que els departaments jurídics d’Acció Climàtica estan estudiant la sentència del TSJC i el que implica. “Refermem que és un model d’èxit i de control de contaminació i que funciona amb grans números a grans ciutats europees”. Plaja ha dit aquest dimarts que la mesura a Barcelona és fruit d’un consens.

Etiqueta B de la Zona de Baixes Emissions

13:06
   

El Grup Municipal d’ERC també portarà al plenari la ZBE

El Grup Municipal d’ERC també durà a debat la resolució del TSJC i formularà al govern una pregunta per saber què en pensa sobre la decisió de l’alt tribunal. Els republicans consideren que “és un mal govern” perquè les coses “no li surten bé a la primera”. Demanen replantejar la ZBE amb la mirada actual perquè consideren que hi ha gent que no té prou recursos per obligar-los a canviar de cotxe.

contaminacio-acustica-cotxes

13:00
   

Ajuntament, AMB i Generalitat es reuneixen per respondre al “no” del TSJC a la ZBE de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona, l’AMB, la Generalitat de Catalunya i altres municipis metropolitans es reuneixen aquest dimarts a la tarda per consensuar una resposta a la sentència del TSJC, que va tombar la zona de baixes emissions (ZBE Barcelona) aquest dilluns. El jutjat va donar la raó a sis dels 10 recursos que es van presentar en contra de la normativa anticontaminació per “manca d’informes” i “excessiva restricció del tipus de vehicles afectats”. En la reunió d’aquest dimarts, les administracions afectades per l’anul·lació de la ZBE Barcelona decidiran, primer de tot, si presenten un recurs de cassació davant del Tribunal Suprem dins dels 30 dies de termini que tenen.

activació zona de baixes emissions al juliol

12:38
   

Ciutadans porta el pronunciament del TSJC al ple

Ciutadans portarà a debat la decisió del TSJC al plenari. El grup municipal presentarà una proposta d’urgència per erradicar la ZBE i que es faci una ordenança nova salvant les contradiccions de l’actual i “fent-la amb més rigor”.

Luz Guilarte

12:28
   

Marilén Barceló: “No pot ser la imposició de normes que després la justícia tira enrere”

També hi ha reaccionat Marilén Barceló, regidora no adscrita, que ha dit en nom del grup de Valents que la ZBE ha estat una imposició: “No pot ser la imposició de normes que després la justícia tira enrere i no pot ser en cap dels casos que es faci quan la situació econòmica no permet el canvi de vehicles”.

Marilén Barceló

12:15
   

Bou demana que s’anul·lin les multes de la ZBE

El president del Grup Municipal del PP, Josep Bou, demana que el govern municipal “deixi sense efecte immediatament la ZBE i anul·li les multes”. Denuncia que “Colau ha estat intransigent fins ara”.

Josep Bou PP

11:59
   

Sanz afirma que la reunió de les administracions i la Generalitat treballa en una resposta que defensi salvar vides

La tinenta d’alcaldia de Mobilitat, Janet Sanz, ha assegurat que a la reunió d’aquest dimarts, entre l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i la resta de municipis afectats per la sentència del TSJC, es treballarà en “una resposta al dret de defensa encaminada a salvar vides, tal com marca la legislació europea”. Sanz ha explicat que la normativa segueix vigent i que “tenim camí a recórrer, defensem la proposta, i l’àmbit té sentit”. Sanz sosté que és necessari fer perdurar la mesura i avançar en d’altres. Alhora, manté l’opinió que “el dret a la mobilitat i accessibilitat està garantit amb el transport públic”.

Janet Sanz

11:38
   

L’oposició de Barcelona apunta al govern de Colau i Collboni pel revés judicial a la ZBE

Els grups de l’oposició a l’Ajuntament de Barcelona han reaccionat a la sentència del TSJC que anul·la la zona de baixes emissions (ZBE) i, en general, culpen el govern municipal d’Ada Colau i Jaume Collboni del revés judicial. Totes les reaccions, recollides aquí.

ZBE Barcelona

11:11
   

FANOC, a favor de la decisió del TSJ que considera que condiciona la mobilitat a la capacitat econòmica

L’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya, FANOC, ha celebrat la decisió del TSJC. Són una de les entitats que van presentar un recurs per anul·lar la zona de baixes emissions de Barcelona (ZBE) i ara estan satisfets, ja que la resolució del tribunal “dona la raó al nostre recurs” i anul·la la ZBE per manca d’informes i perquè condiciona la mobilitat a la capacitat econòmica de cada titular per poder adquirir un vehicle menys contaminant, assenyalen.

zbe trànsit

10:47
   

Què et sembla la decisió del TSJC d’anul·lar la ZBE a Barcelona?

Volem conèixer la teva opinió sobre la decisió del TSJC. Et sembla bé que s’anul·li la ZBE a Barcelona? Posem a la teva disposició tres respostes. Bé, malament o si creus que no hauria de ser una decisió judicial.

10:27
   

“Les multes que s’han posat fins ara s’han de pagar”

En una entrevista al ‘bàsics’, l’advocada Ana Boza ha afirmat que les multes que s’han posat fins ara a la ZBE “s’han de pagar”. Ha afirmat que “la sentència no té efectes retroactius”. Pel que fa a les sancions que ja s’han abonat, Boza assegura que són vàlides, i que la situació és diferent de la que es va produir quan el Tribunal Constitucional va anul·lar-les.

10:02
   

La Revolta Escoltar de Catalunya titlla el pronunciament del TSJC com a “greu error”

La Revolta Escolar de Catalunya ha denunciat la decisió del TSJC i l’ha titllada de “greu error”. En una piulada a Twitter diu que espera que els tribunals mantinguin la mesura i que s’ampliï perquè “se n’ha demostrat l’eficàcia”. El moviment va més enllà i demana “més mesures decidides com el peatge urbà o zones d’exclusió i ha reblat: “Ens hi juguem la salut! Més raons per a la Revolta Escolar”.

camera zbe barcelona

09:38
   

Demanen que s’aturin les multes mentre s’analitza el recurs

Una de les entitats demandants de la ZBE, la Plataforma d’Afectats per les Restriccions Circulatòries, demana que s’aturin les multes durant el període de temps en què el TSJC analitzi el recurs contra la sentència que probablement es presentarà. En una entrevista al ‘basics’, el portaveu de la plataforma, David Llort, ha dit que demanaran que es parin les sancions perquè les troben “totalment desproporcionades”.

09:06
   

Sanz diu que “el més probable” és un recurs conjunt

La tinenta d’alcalde, Janet Sanz, ha afirmat aquest dimarts al matí que “el més probable” és que totes les administracions implicades en la ZBE presentin un recurs al Tribunal Suprem contra la sentència del TSJC. Sanz ho ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio. “Hem de decidir els propers passos. Mentrestant, no canvia res”, ha assegurat. Recorda que la ZBE continua vigent i no preveu que s’anul·li.

08:30
   

Reunió entre la Generalitat i els ajuntaments de la ZBE

Aquest dimarts l’Ajuntament de Barcelona es reuneix amb la Generalitat i la resta de municipis afectats per la sentència del TSJC que anul·la la ZBE. En aquesta trobada, totes les administracions implicades han de decidir quines són les futures accions a realitzar com a resposta al dictamen judicial.