L’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la resta de municipis implicats en la zona de baixes emissions mouen fitxa per mantenir la ZBE a Barcelona. Després d’una reunió per consensuar una resposta a l’anul·lació de la zona de baixes emissions per part del TSJC, aquestes institucions han decidit presentar una cadena de recursos contra la decisió judicial. En qualsevol cas, i fins que no hi hagi una sentència ferma, la ZBE a Barcelona continua vigent.

Ajuntament i Generalitat, els primers en presentar el recurs

De moment, presentaran recurs l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, que són els que ja han rebut la sentència. Després també ho faran els quatre municipis que també estan a la ZBE (Esplugues, Sant Adrià de Besòs, Cornellà i l’Hospitalet) però que encara no han rebut la resolució judicial. Tot els implicats, per tant, han acordat “unitat d’acció” davant de la justícia.

Segons la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, la presentació dels recursos es farà de forma coordinada i expressarà que “no volem que aquesta sentència sigui ferma”. Les administracions tenen un termini de 30 dies per poder-ho fer.

Generarà aquesta possibilitat de recórrer contra una sentència que creiem que va contra el sentit comú d’allò que ens estan demanat totes les administracions
Janet Sanz, tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat

Sanz també ha qualificat la ZBE de “mesura indispensable, a banda d’obligatòria legalment, perquè així ho diu la llei”. I atribueix a la sentència incoherència: “Sembla que incorpora més elements polítics i ideològics que no pas jurídics”, etziba. En aquesta mateixa línia s’ha expressat el director general de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Marc Sanglas: “Seguirem treballant, no hi ha cap sentència que ens aturi”. Totes dues administracions també qüestionen que la sentència “va en contra del que indiquen les autoritats europees” que, a més, estan finançant la mesura.

recurs sentència zbe

Aquesta és la segona trobada que han mantingut les tres administracions, després que dimarts tinguessin una primera reunió per consensuar una resposta.

L’Ajuntament, obert a fer millores “sense posar-la en risc”

L’Ajuntament ha assegurat que el govern farà els canvis necessaris a la normativa per poder mantenir les restriccions als cotxes més contaminants. En aquest sentit, Sanz apunta una de les millores podria ser que la DGT aprovi l’ús de filtres antipartícules als motors més antics perquè deixin de contaminar tant. “Aquí l’Estat va tard”, ha dit. També la Generalitat ha fet pinya al voltant de la ZBE. La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha defensat que és una eina “positiva i necessària”, i que el desplegament s’ha de fer “de forma equilibrada i amb criteris socioeconòmics que no deixin ningú enrere”.