La tinenta d’alcalde d’Urbanisme de Barcelona, Janet Sanz, ha carregat contra la sentència del TSJC que tomba la zona de baixes emissions (ZBE) perquè “obvia el dret a la salut i el contraposa al dret a la mobilitat”. Ara bé, Sanz ha assegurat que el govern Colau-Collboni farà els canvis necessaris a la normativa per poder mantenir les restriccions als cotxes més contaminants.

Hi ha un munt de coses que si s’han de millorar, les millorarem. Però no posem en risc una mesura importantíssima per salvar vides
Janet Sanz, tinenta d’alcalde d’Urbanisme

Janet Sanz ha defensat que la ZBE de Barcelona està “treballada amb tothom i avalada per la Unió Europea”, que ha atorgat 1,5 M € dels fons Next Generation a l’Ajuntament perquè instal·li més càmeres de la ZBE. També ha assegurat que la zona de baixes emissions segueix sent vigent perquè la sentència del TSCJ no és ferma: “Es pot recórrer i aquest és l’objectiu; seguim defensant la ZBE”, ha reblat la tinenta d’alcalde.

Alguna de les millores que Janet Sanz ha apuntat que es podrien fer a la ZBE és que la DGT aprovi l’ús de filtres antipartícules als motors més antics perquè deixin de contaminar tant. “Aquí l’Estat va tard”, ha dit.

La Generalitat tanca files amb la ZBE

Sanz ho ha dit hores abans que els equips tècnics i jurídics de l’Ajuntament de Barcelona, l’AMB, la Generalitat i altres municipis implicats s’hagin reunit per fer una primera valoració i anàlisi conjunta de la sentència del TSJC. Aquest dimecres hi haurà una segona trobada i, acte seguit, les administracions faran una roda de premsa per fer públic el seu posicionament.

En paral·lel, la portaveu del govern de la Generalitat, Patrícia Plaja, també s’ha pronunciat sobre el “no” del TSCJ a la ZBE. Plaja ha defensat que les zones de baixes emissions “són eines positives i necessàries”, alhora que ha dit que el govern manté que el desplegament de les ZBE s’ha de fer “de forma equilibrada i amb criteris socioeconòmics que no deixin ningú enrere”.