ronda de dalt

L’Ajuntament de Barcelona, l’AMB, la Generalitat de Catalunya i altres municipis metropolitans es reuneixen aquest dimarts a la tarda per consensuar una resposta a la sentència del TSJC, que va tombar la zona de baixes emissions (ZBE Barcelona) aquest dilluns. El jutjat va donar la raó a sis dels 10 recursos que es van presentar en contra de la normativa anticontaminació per “manca d’informes” i “excessiva restricció del tipus de vehicles afectats”.

En la reunió d’aquest dimarts, les administracions afectades per l’anul·lació de la ZBE Barcelona decidiran, primer de tot, si presenten un recurs de cassació davant del Tribunal Suprem dins dels 30 dies de termini que tenen. Hores després de conèixer la sentència del TSJC, el regidor d’Emergència Climàtica de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, ja va expressar “màxima sorpresa” per l’anul·lació i va avisar que la sentència “és contradictòria” amb el mandat de la Unió Europea de reduir les emissions contaminants.

Quins són els passos a seguir?

A banda de decidir si l’Ajuntament de Barcelona recorre contra la sentència contra la ZBE, el consistori barceloní i la resta de municipis metropolitans amb zona de baixes emissions (l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i Sant Cugat del Vallès) hauran d’estudiar quines implicacions pot tenir la suspensió de la restricció als cotxes més contaminants.

Caldrà d’estudiar si cal plantejar una nova via legal d’aplicar el veto als cotxes sense etiqueta ambiental de la DGT. De l’altra, també caldrà que estudiïn fins on poden arribar les reclamacions dels afectats per les restriccions que fins ara s’han implantat. Per exemple: s’hauran de retornar els imports de les multes pagades? S’haurà d’indemnitzar els qui es van vendre un cotxe sense etiqueta ambiental?

En estudi un recurs per salvar la ZBE

La sentència del TSJC no és ferma, perquè encara s’hi pot recórrer a una instància judicial superior (el Tribunal Suprem). En el benentès que l’Ajuntament de Barcelona opti per recórrer-hi, per tant, la zona de baixes emissions seguirà sent vigent mentre el Suprem estudiï el cas; si ratifica la sentència del TSJC, aleshores sí que la ZBE estarà tocada de mort. En canvi, si el Suprem accepta el recurs de l’Ajuntament, la ZBE seguirà funcionant com fins ara.