La sentència del TSJC que anul·la la zona de baixes emissions (ZBE) de Barcelona serà un dels temes a debat en el ple de l’Ajuntament, aquest divendres. Ciutadans ha presentat una moció d’urgència per retirar la ZBE i elaborar una ordenança nova “amb més rigor”. El portaveu Paco Sierra ha dit que no estan en contra de la mesura, però sí de la manera com l’ha implantat el govern municipal. Després de saber-se la sentència, aquest dilluns, l’oposició va apuntar a l’executiu municipal pel revés judicial.

Sierra ha assegurat que la resolució del TSJC sobre la ZBE deixa els ciutadans en “un buit jurídic” i ha defensat anul·lar les multes que s’han posat si la sentència acaba sent ferma. En la nova ordenança, Ciutadans demana que es justifiqui amb informes tècnics la delimitació de la zona de baixes emissions i que es garanteixi la transició per a autònoms i petits empresaris que no tinguin fàcil canviar de cotxe. Ciutadans es va abstenir quan el Plenari va aprovar l’ordenança de la ZBE que ara s’ha tombat.

ERC preguntarà al govern sobre la ZBE

També al plenari, Esquerra farà una pregunta al govern per saber quins passos té previstos. “Cal replantejar la ZBE”, ha defensat la portaveu adjunta, Elisenda Alamany, que ha demanat precisar bé “què es mesura per avaluar-ne l’impacte i a qui s’afecta”. Tot i que ERC va votar a favor de l’ordenança de la ZBE, Alamany diu que en l’execució “hi ha defectes” i que el seu grup ja va posar en dubte qüestions que ara recull la sentència del TSJC.

Des de Junts, Elsa Artadi ha acusat el govern municipal d’actuar amb “prepotència, sectarisme i incompetència” a l’hora d’aplicar i justificar les mesures que pren. “Nyap sobre nyap”, ha afirmat Artadi. En un comunicat, Junts ha recordat que en les al·legacions que van presentar a l’ordenança de la ZBE ja van reclamar informes sobre l’impacte de les restriccions i aplicar-les segons els resultats, així com permetre la circulació de vehicles amb filtres.

El líder del PP a l’Ajuntament, Josep Bou, ha insistit a deixar sense efecte la zona de baixes emissions i anul·lar totes les sancions que s’han posat fins ara. “L’alcaldessa ha volgut implantar el seu model ideològic sense escoltar ningú, s’ha precipitat”, ha dit. La regidora no adscrita, Marilén Barceló, en nom de Valents, ha apuntat que l’ordenança de la ZBE era “injusta i desproporcionada” i ha acusat el govern municipal de gestionar “de manera ineficient”.