Cues a l'aeroport El Prat

L’Aeroport de Barcelona-el Prat passarà a dir-se Aeroport de Josep Tarradellas. Així ho ha aprovat aquest divendres el Consell de Ministres que s’ha celebrat a Barcelona, i que du aquest punt a l’ordre del dia.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Qui era Josep Tarradellas?” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/historia/josep-tarradellas-biografia-aeroport-barcelona/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Des del Departament de Territori asseguren que estaven informats sobre aquest canvi de nom de l’aeroport però que havien demanat a La Moncloa que no el fes efectiu. També afirmen que no hi havia cap acord ni cap consens previ sobre aquesta qüestió, i desitgen que sigui una filtració errònia. Des de la Generalitat afegeixen que, evidentment, no tenen res en contra del president Tarradellas i que és una qüestió de “formes i de respecte”. La Generalitat recorda que hi ha comissions de nomenclàtor que gestionen aquests canvis de nom que sempre són “delicats i sensibles”.

Crítiques al canvi de nom

Un dels primers a valorar aquest canvi de nom de l’aeroport ha estat l’expresident Carles Puigdemont. En una piulada a Twitter assegura que el que volen els catalans no és un canvi de nom, sinó de la gestió d’aquesta infraestructura i ho compara amb la intervenció de la Generalitat. “Els demanes decidir el futur i t’imposen el 155”, afirma.

Les entitats independentistes, Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, també han criticat la decisió del canvi de nom. Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC, ho ha qualificat de “broma de mal gust”.

En aquest consell de ministres també està previst que s’aprovi una inversió de 112 milions d’euros en obres per a carreteres a Catalunya i una subvenció de 350 milions dedicada a la formació de treballadors. En aquesta reunió, l’executiu de Pedro Sánchez també aprovarà un increment del sou mínim interprofessional de 900 euros mensuals i un increment del 2,25 % de les retribucions dels funcionaris a partir del gener del 2019.

Josep Tarradellas, un nom carregat de simbolisme

L’elecció del nom de Josep Tarradellas per associar-la a l’aeroport del Prat no és casual. És una figura carregada de simbolisme de la història de Catalunya. Va ser president de la Generalitat de Catalunya a l’exili durant la dictadura franquista, des de l’any 1954 i fins a la restauració de la Generalitat, l’any 1980. El 23 d’octubre del 1977 va tornar a Catalunya i va ser rebut per una multitud a Barcelona. Un cop al Palau de la Generalitat va sortir al balcó on va pronunciar el seu famós “Ciutadans de Catalunya, ja soc aquí”.

Campanya a Twitter perquè l’aeroport s’anomeni Pepa Colomer

Després de fer-se pública la proposta de canvi de nom de l’aeroport Barcelona-el Prat, alguns usuaris de Twitter han proposat alternatives. Molts han reivindicat que aquesta infraestructura porti nom de dona i, de moment, el més popular és el de Pepa Colomer. Va néixer a Barcelona, el 31 de març de 1913 i va morir a Anglaterra el 2004. És la primera dona catalana que va obtenir el títol de pilot. A més, durant la Guerra Civil es va convertir en la primera professora de vol de Catalunya i va fundar la Cooperativa de Treball Aeri i l’Escola Catalana d’Aviació. Es va exiliar a França i, posteriorment, es va establir a Anglaterra.