La reunió entre Quim Torra i Pedro Sánchez al Palau de Pedralbes ha acabat amb un acord de mínims sota el braç: els dos governs es tornaran a veure el mes de gener per seguir explorant vies de diàleg entre Catalunya i l’Estat. Ho ha anunciat la portaveu del govern català, Elsa Artadi, després de la reunió i ha admès que fins ara els dos governs “no han donat una resposta suficient a les expectatives” de la ciutadania.

A la propera reunió, d’aquí a un mes, Artadi ha dit que repetiran pràcticament les mateixes persones que han assistit a la trobada a palau. Hi seran els dos presidents, la mateixa Elsa Artadi, el vicepresident català, Pere Aragonès, la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo -tots ells han assistit a la trobada d’avui, a banda de la ministra Meritxell Batet– i un tercer membre de l’executiu estatal que designarà Sánchez. Artadi ha deixat la porta oberta perquè la propera reunió es faci a Madrid.

Aposta pel diàleg

A banda de l’acord per tornar a reunir-se, la trobada d’aquest dijous ha pactat un comunicat conjunt entre els dos executius. Segons Meritxell Batet, l’objectiu és clar: “Impulsar un diàleg entre els dos governs dins un marc de seguretat jurídic”; és a dir, sense sortir-se dels marges de la Constitució i l’Estatut. Davant del “problema de Catalunya”, Batet ha reiterat la necessitat de trobar “una resposta política” i que, “si volem caminar cap a la solució, l’únic camí és el diàleg”. En aquest sentit, Artadi ha dit que cal fer una aposta per “un diàleg sense límits”.

Torra reclama a Sánchez un referèndum

Després de la reunió, Torra i Sánchez s’han dirigit a un sopar organitzat per Foment del Treball a l’Hotel Sofia. Davant de 600 empresaris, Torra ha assegurat que l’aposta pel diàleg “em sembla una idea essencial” i ha celebrat que en la trobada entre tots dos presidents “s’hagi pogut parlar de tot”. Torra ha explicat que ha traslladat a Sánchez “els grans consensos de la societat catalana”. En aquest sentit, ha detallat que “els catalans ens sentim republicans”, que “la repressió no és l’eina a utilitzar el segle XXI” (en referència als líders sobiranistes empresonats) i que “el problema polític s’ha de resoldre a través d’un referèndum d’autodetermionació”.

De la seva banda, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha pronunciat un discurs purament econòmic que, amb un doble sentit, ha replicat a Torra: “Hem de treballar per la cohesió i la convivència de les nostres societats”, i ha afegit que “tots els actors han d’aportar estabilitat jurídica”.

Cimera de governs diluïda

La trobada a Pedralbes ha aixecat molta expectativa, sobretot per les tensions entre els dos executius per decidir quin format havia de tenir. La Generalitat apostava per una cimera bilateral entre els dos governs, mentre que La Moncloa era partidària de fer una reunió Torra-Sánchez i una altra entre els consellers i ministres. I, finalment, s’ha fet una mescla de les dues propostes.

Segons ha explicat Artadi, al principi de tot Torra i Sánchez han tingut uns minuts per parlar sols i, en paral·lel, la resta de consellers i ministres també han mantingut contactes en una altra sala. En acabar les dues reunions, se n’ha fet una de tercera a sis bandes amb els presidents i els consellers i ministres. Batet ho ha matisat i ha dit que l’última trobada ha estat breu per “fer una fotografia” conjunta.

Protestes dels CDR al carrer

Des d’una hora i mitja abans de la reunió, prop de 300 persones convocades pels CDR, Arran i la CUP s’han concentrat a les portes del Palau de Pedralbes. Han protestat contra la presència del Govern espanyol sota el lema “Desbordem-los”. Entre els manifestants independentistes també s’han aplegat algunes persones de signe contrari, amb banderes espanyoles.