(ACN) 24 hores després que la consellera de la Presidència Elsa Artadi reconegués que no tenien invitació formal per a la trobada, avui el Govern espanyol ha fet el pas i ho ha fet formal. La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, ha enviat una carta al seu homòleg de la Generalitat, Pere Aragonès, per demanar oficialment una reunió entre el president Pedro Sánchez i Quim Torra coincidint amb el Consell de Ministres del proper 21 de desembre a Barcelona. En la missiva, Calvo demana col·laboració en l’organització i desenvolupament del 21-D i afegeix que, “com és habitual en situacions semblants”, seria convenient que els dos presidents mantinguessin una trobada “per reprendre el camí del diàleg constructiu”.

Es tracta, segons defensa Calvo, d’una “gran oportunitat” per demostrar a la ciutadania el compromís del Govern espanyol amb la “col·laboració i l’entesa” i “llançar un missatge nítid a favor de la convivència”. És per això que demanen al Govern “la màxima col·laboració en les tasques organitzatives del vostre àmbit competencial vinculades”, afegeix la vicepresidenta. No és l’única carta que ha enviat Calvo les últimes hores; també n’ha fet arribar una a l’alcaldessa Ada Colau per comunicar-li formalment la celebració del Consell de Ministres a Barcelona.

De moment, Quim Torra no ha volgut pronunciar-se davant dels mitjans sobre aquesta invitació, però tot i això, fonts de la presidència asseguren que el president no descarta la trobada, sempre que s’hi puguin abordar en profunditat tots els temes i no sigui una simple foto.

El format de la reunió

En cas que s’acabi celebrant, caldrà definir-ne els detalls de la trobada i el format. El govern Torra ha defensat en més d’una ocasió fer una “cimera entre governs”. Sobre aquesta possibilitat s’ha referit la portaveu del Govern espanyol després del Consell de Ministres d’aquest divendres. Isabel Celaá ho ha rebutjat, assegura que “no és el format”, perquè “quan el president es trasllada a una comunitat, el president d’aquesta comunitat és l’amfitrió” i la reunió “és amb ell”, i no amb altres persones. Celaá ha afegit que el seu executiu no ha tancat l’agenda d’aquest desplaçament del Consell de Ministres a Barcelona, que inclourà la participació de Sánchez i sis ministres a una gala de Foment del Treball el dia 20.