‘En nom d’Espanya’

és una investigació del fotoperiodista Jordi Borràs que recull 139 incidents violents a Catalunya i que tenien com a motivació la unitat d’Espanya. El reportatge alerta que hi han hagut un total de 86 agressions físiques amb un mínim de dos casos de violència sexual i un total de 101 víctimes amb ferides de diverses consideracions.

Tots els incidents que denuncia Jordi Borràs, es poden consultar en una llista completa. Es tracta d’incidents que s’han detectat i contrastat a partir de fonts periodístiques, policials i testimonials. Cal remarcar, que l’estudi no s’ha inclòs els incidents que van haver l’1 d’octubre.

En total, dels 139 incidents que analitza Borràs, 89 van tenir lloc a Barcelona. Entre els casos registrats, n’hi ha hagut molts que han afectat directament els periodistes. Es recullen diverses agressions, amenaces o intimidacions als professionals.

Entre aquestes agressions hi ha les que van viure periodistes de Catalunya Ràdio i TV3, així com els desperfectes i les amenaces rebudes per un equip de betevé, el 27 d’octubre, per part d’un grup d’ultres que van intentar entrar violentament a Catalunya Ràdio.

L’anuari també mostra empreses que s’han beneficiat de fons europeus per la seguretat

L”Anuari Mèdia.cat’ publica un reportatge de la periodista Nora Miralles que explica com diverses empreses amb una forta presència als Països Catalans són algunes de les principals beneficiàries dels fons europeus de seguretat i control de fronteres d’agències, com Frontex.

Detalla, per exemple, com empreses com Indra han obtingut més de 109 milions d’euros en contractes o la Universitat Politècnica de Catalunya ha rebut fons destinats a la recerca de sistemes de seguretat a les fronteres europees.

Altres reportatges d’aquesta edició de l’anuari aborden el control de la mala qualitat de l’aire al Camp de Tarragona, les conseqüències de la mala alimentació, la gestió privada de l’aigua a la Catalunya del Nord i la figura de Manuel de Pedrolo.

L’edició 2017 del volum també inclou sis articles d’anàlisi a càrrec d’experts que reflexionen sobre qüestions que han marcat el periodisme a Catalunya durant el 2017. És el cas de la crítica televisiva Mònica Planas, que reflexiona sobre com el tractament dels atemptats terroristes a Barcelona i Cambrils per part d’alguns mitjans de comunicació va estar condicionat per l’antiindependentisme.