Barcelona és una ciutat amb força contaminació acústica, segons els experts. Per exemple, si ens situem a Plaça Catalunya, prop de la Rambla, el sonòmetre sobrepassa els 85 decibels pel trànsit i per les obres que s’hi estan efectuant. Així ho han pogut comprovar aquest divendres els participants de les passejades sonores ‘Els batecs dels barris: tocant a sometent’.

L’activitat consisteix en tapar-se els ulls, agafar-se a una corda i deixar-se endur. Les tècniques de la Fàbrica del Sol, qui organitza l’activitat, han acompanyat els assistents per diferents espais sonors del barri Gòtic i Ciutat Vella. Durant la passejada s’ha activat el sonòmetre, l’aparell que mesura la pressió del so, per comprovar els nivells de contaminació acústica.

sonòmetre

Dels 85 decibels a 55 en menys de 200 metres

Si en espais tan transitats com Plaça Catalunya la màquina electrònica marca per sobre els estàndards recomanats a pocs metres de distància, a l’església Santa Anna, el soroll queda del tot minimitzat. La tècnica educadora de la Fàbrica del Sol, Neus Paradell, explica que “l’entorn sonor d’un lloc concret és totalment efímer i variable en el temps”. És per això que Paradell destaca que “la contaminació acústica és difícil de detectar” i que és complicat emprendre mesures contra el fenòmen perquè “no s’acumula ni es trasllada en el temps“. 

Paradell també ha recordat que l’Organització Mundial de la Salut fixa en 70 decibels el límit desitjable per a la salut i que en molts espais de la ciutat s’està superant. “Les ciutats son un entremat complex amb molts soroll ambientals en els quals ens hi hem habituat i això està creant molts problemes de salut sense ser-ne conscients, ha recalcat l’experta. 

Una setmana silenciosa

Aquesta és una de les vuit rutes que s’han programat aquesta setmana amb motiu de la Setmana Sense Soroll a vuit districtes de la ciutat. El soroll s’ha convertit en un malson per alguns barcelonins. Una de les problemàtiques que més afecta als ciutadans són el trànsit, l’oci nocturn i el turisme.