Durant la Setmana Santa una pertorbació mediterrània va impulsar vents de llevant i xaloc a molts punts de la costa. De fet, Divendres Sant es va activar el Pla bàsic d’emergència pel temporal de mar i vent a la ciutat. Aquest vent, a banda de les incidències, també ha facilitat l’arribada de molts ocells immigrants, procedents de l’Àfrica meridional, segons l’Insititut Català d’Ornitologia.

Es tracta, sobretot, de papamosques de collar. Segons els ornitòlegs, en els darrers sis dies se n’han detectar el triple d’observacions que durant els darrers 10 anys. Normalment, arriben a Europa provinents de l’Àfrica, però evitant casa nostra. El seu recorregut habitual és travessar la Mediterrània per Itàlia i arribar als boscos, jardins i ciutats de França, Ucraïna i Rússia occidental.

A banda dels papamosques de collar també ha augmentat l’arribada d’altres espècies d’ocells, com cotxes cua-roja i  papamosques gris. Aquestes espècies són habituals aquí, però arriben més endavant, no a la primavera. Una altra espècie que no és gaire habitual a la ciutat ni al litoral català és el mosquiter xiulare i la pertorbació dels darrers dies també n’ha facilitat l’arribada.

Font: Institut Català d’Ornitologia

Les aus són un bon bioindicador del temps a la ciutat i, fins i tot, hi ha estudis que relacionen les aus amb els efectes del canvi climàtic.