Belarmino castanyer

Recordarem la Castanyada 2021 per ser especialment suau i, fins i tot, gairebé estiuenca a la ciutat de Barcelona. La temperatura màxima ha oscil·lat entre els 24 i els 26 ºC a la majoria d’observatoris barcelonins.

Temperatura màxima de diumenge, 31 d’octubre del 2021, a Barcelona

L’observatori Fabra ha anotat 24 ºC de màxima: es tracta del tercer registre més elevat dels 100 anys de dades. El 2020 i el 1989 van ser les castanyades més càlides, amb 24,8 ºC. Enguany ens hem quedat a les portes del rècord històric, però queda clar que puja al podi de calor.

El vent de ponent ha estat un dels factors clau que expliquen aquesta temperatura anormalment alta a casa nostra. Les ratxes han assolit els 30 a 40 km/h en alguns indrets com la Zona Universitària o Collserola.

Pel que fa a la configuració atmosfèrica, ens trobem en una situació que s’anomena zonal, amb pas de fronts i masses de núvols des de l’Atlàntic. Una massa d’aire freda i humida al Regne Unit amb baixes pressions contrasta amb l’anticicló fort i potent allargassat entre l’arxipèlag canari i el Sàhara Occidental. Entremig, es genera un passadís perfecte de flux de l’oest, que implica aquesta temperatura suau a casa nostra.

Mapa isobàric i geopotencial. GFS Wetterzentrale

Precisament, aquest engranatge de masses d’aire ha estat el responsable del passadís perfecte d’humitat i vapor d’aigua que ha creuat tot l’Atlàntic: un veritable riu atmosfèric! La pluja ha estat molt significativa a l’oest i al sud d’Espanya, amb més de 200 mm a la serra de Grazalema (Cadis) o més de 150 mm al sistema Central.

Aquest diumenge i dilluns la península Ibèrica es troba afectada també pel corrent en jet, que la creua horitzontalment d’oest a est. Aquest flux separa les masses d’aire de característiques diferents i és el causant principal de les borrasques i gotes fredes.