origen castanyada per que pengem castanyes

S’acosta la castanyada i per celebrar aquesta festa, a Catalunya és tradició menjar castanyes i panellets la nit del 31 d’octubre i per Tots Sants. Però, saps quin és l’origen de collir aquest fruit i consumir-lo per aquestes dates? Per què mengem castanyes i panellets amb la festivitat de Tots Sants?

Els campaners i la tradició de menjar castanyes

El costum de menjar castanyes en aquesta època de l’any es vincula als professionals que tocaven les campanes a les esglésies coincidint amb la festivitat de Tots Sants. L’historiador Dani Cortijo explica al seu blog Altres barcelones que els campaners feien torns per repicar les campanes i que entre toc i toc menjaven castanyes.

També assegura que la gent els acompanyava i es reunia per menjar aquesta fruita seca tan característica de la tardor, amb la qual cosa “s’organitzaven autèntiques castanyades populars”. L’historiador i antropòleg Xavier Theros afegeix que la tradició era menjar castanyes torrades i panellets acompanyats de moscatell mentre es resava el rosari i les campanes de les esglésies tocaven a difunts durant la nit.

El panellet, un dolç sorgit de les ofrenes als difunts

Els experts no es posen d’acord a l’hora de determinar l’origen exacte dels panellets. La teoria que té més força apunta que aquests dolços elaborats a partir de massapà també van néixer de les ofrenes i els àpats que es feien en record dels difunts al segle XVIII. Inicialment es rifaven als antics cafès i posteriorment es van començar a vendre a les pastisseries. Així és com han arribat els panellets fins als nostres dies.