riu atmosfèric octubre 2021
El vent en altura farà que la humitat del Golf de Mèxic pugui arribar fins a la península. Font: windy.com

Aquest cap de setmana arribarà un riu atmosfèric a la península Ibèrica. Pot afectar a Catalunya? I Barcelona? Es tracta d’un fenomen que és recurrent en el temps i que acostuma a deixar grandíssimes quantitats de pluja, tot i que no a tot arreu té el mateix grau d’incidència. Aquest cop, el riu atmosfèric arriba des del golf de Mèxic.

Humitat i vapor d’aigua viatgen fins a la península Ibèrica

Un riu atmosfèric es defineix, segons el glossari de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) com a “regions estretes a l’atmosfera que són les causants de la gran part del transport horitzontal d’humitat de vapor d’aigua fora dels tròpics”.

Per entendre-ho una mica millor, ens hem d’imaginar que la zona tropical és una zona molt rica en humitat i vapor d’aigua. Aquest vapor d’aigua, que ocupa bona part de la columna atmosfèrica, de tant en tant, pot sortir de la zona tropical gràcies a la posició d’anticiclons i borrasques, que en faciliten el seu trànsit cap a un lloc determinat.

riu atmosfèric octubre 2021
El vent en altura farà que la humitat del golf de Mèxic pugui arribar fins a la península. font: windy.com

En aquest cas, es pot dir que la humitat i vapor d’aigua del golf de Mèxic viatjarà fins a la península gràcies a aquest riu atmosfèric.

El mapa de vent en altura mostra molt ben definida aquesta mena de “cinta transportadora” (riu atmosfèric) que portarà la humitat tropical cap a casa nostra.

Temps per a la Castanyada 2021 i Tots Sants

Grans episodis de pluja, el que es pot esperar del riu atmosfèric

Com hem dit, un riu atmosfèric implica un transport molt important d’humitat de vapor d’aigua cap a un lloc determinat.

Allà on va a parar i on les condicions li són òptimes, acaba deixant grans episodis de pluja, extensos i molt quantiosos, atès que la quantitat d’aigua precipitable (pluja potencial) és molt elevada.

Quines conseqüències durà el fenomen meteorològic?

A hores d’ara són molts els escenaris que apunten un escenari de pluja abundant a bona part de l’oest i centre de la península Ibèrica, i molt especialment a les serralades exposades als vents de sud-oest i oest i situades al sud, que faran d’efecte palanca i afavoriran una major quantitat de pluja.

També Galícia i el nord de Portugal s’entreveuen com a llocs potencials on la pluja podria ser molt abundant.

Índex EFI de vapor d’aigua per al cap de setmana. Els tons vermells indiquen més excepcionalitat

Els mapes d’índex de previsió extrema (EFI, en anglès) ofereixen pocs dubtes que som davant d’un possible episodi excepcional de quantitat de vapor d’aigua a l’atmosferia i que podria donar lloc a registres de pluja molt importants a bona part de la península, tot i que no a tot arreu.

Índex EFI de pluja acumulada per al cap de setmana. Els tons vermells indiquen més excepcionalitat.

A hores d’ara, oest i centre peninsular serien les zones més exposades a aquesta situació potencial de pluja abundant que es donarà durant aquest proper cap de setmana.

El riu atmosfèric arribarà a Catalunya i Barcelona?

El riu atmosfèric tindrà la seva màxima incidència a Portugal, Galícia i el centre i oest peninsular. La seva procedència, d’origen atlàntica, farà que bona part de la pluja quedi, com és recurrent en aquest tipus de situacions, lluny de Catalunya i Barcelona. Però hi pot haver algunes excepcions.

Amb els mapes actuals és probable que la pluja pugui ser també abundant (ajudada per aquest gran aport d’humitat) al Pirineu, especialment al vessant sud.

A la resta del territori i, especialment a la costa de Barcelona i Girona, no sembla que hagi de ser un episodi gens extraordinari.

Aquí, els rius atmosfèrics potents són els que ens arriben d’indrets com Libia i Tunísia, indrets des d’on passant pel Mediterrani, ens poden arribar també situacions potencials de pluges excepcionals.