Els models estacionals auguraven un octubre sense pluja ni fred. Aquesta vegada han tingut raó, per bé que el mes va començar amb un episodi general de precipitació (flor d’un dia), el qual va trencar la tendència eixuta dels darrers mesos.

El novembre començarà amb major dinamisme atmosfèric

Els mapes a curt i mitjà termini anuncien, de moment, un inici marcat pel dinamisme atmosfèric. Entre els dies 1 i 5 de novembre una potent borrasca centrada a l’entorn de les illes Britàniques continuarà implicant l’arribada de núvols i fronts atlàntics. Les precipitacions seran més aviat febles a Barcelona, les més importants se centraran cap a Ponent i els Pirineus.

Evolució de la temperatura (línia blanca) fins al 12 de novembre a 850 hPa (1500 m) respecte a la normal (línia vermella). A baix, previsió de precipitacions. Font: Wetterzentrale.de

Malgat que la fiabilitat a més de tres dies és baixa, de moment els models apunten l’establiment de l’anticicló damunt del continent europeu a partir d’aleshores, i fins a mitjans de mes.

Les altes pressions podrien tornar a estabilitzar l’atmosfera a casa nostra. Malgrat això, la seva posició implicaria un flux més aviat de llevant i gregal en superfície, un fet que mantindria la temperatura lleugerament per sota la mitjana i podria afavorir, en alguns moments, la pres`ència de núvols i precipitacions al litoral.

Un novembre més suau del normal

Si volem anar més enllà i entreveure tendències per saber com podrà ser —en conjunt— el mes de novembre, convé consultar els mapes estacionals: models de previsió a llarg termini però de fiabilitat limitada a causa de la naturalesa caòtica de l’atmosfera. 

Anomalia de temperatura segons la NOAA

Segons els models de l’agència nord-americana NOAA, el novembre podria ser força més càlid de l’habitual arreu d’Europa, també a Catalunya, on la temperatura mitjana mensual es podria emplaçar entre 1 i 2 ºC per damunt la que seria normal.

Anomalia de temperatura segons Copernicus. Font: Meteocat

El model estacional europeu del C3S (Copernicus Climate Change Service), el qual es basa en les dades del sistema de predicció estacional per conjunts del Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mitjà Termini (l’ECMWF), coincideix amb el model americà i també pronostica un novembre més suau arreu del continent europeu. En el cas de Catalunya, de mitjana, entre 0,5 i 1 ºC per damunt de la normalitat.

Més pluja de l’habitual?

La nota optimista del novembre és que podria ser plujós, malgrat que no hi ha consens entre models estacionals. El model de l’agència nord-americana NOAA apunta que la pluja es mouria a l’entorn de la normalitat, o lleugerament per sota en el cas de Catalunya.

Anomalia de precipitació segons la NOAA

Convé recordar que el novembre és estadísticament encara un mes força plujós a Barcelona i el conjunt de Catalunya. En el cas de Barcelona la precipitació mitjana és de 66 litres per metre quadrat a l’Observatori Fabra (mitjana període 1981-2010).

Anomalia de precipitació segons Copernicus. Font: Meteocat

El model europeu és molt més generós i augura un novembre passat per aigua, amb registres que podrien ser força rellevants i superiors a la mitjana a Barcelona i Catalunya.

La pluja podria ser abundant sobretot a l’entorn mediterrani, un fet que podria fer pensar en predomini de situacions de llevant o gregal a Catalunya, causades bé per petites borrasques mediterrànies, bé per la combinació d’aire fred en altura i la posició de l’anticicló europeu, favorable a vents humits.