Alfons Puertas- Fabra
Albada del 9 de febrer de 2021. Foto: Alfons Puertas

Ens trobem en una setmana de variabilitat meteorològica i dinamisme atlàntic, amb successius fronts i borrasques que ens van creuant. La causa? L’ondulació del corrent en jet que va serpentejant per la península Ibèrica

Dilluns vam començar amb bastants núvols i precipitacions durant les hores centrals de la jornada. Aquest primer front, poc actiu, va deixar fins a 7 mm al Raval. La quantitat de pluja va ser minsa i poc important, però va caure de forma persistent durant més de quatre o cinc hores, un fet que va donar la sensació d’un dia “plujós”, malgrat caigués poca aigua.

Pluja acumulada dilluns 8 de febrer a Barcelona

Havent dinat, cap a les 16 h, va deixar de ploure i, fins i tot, va sortir ràpidament el sol per la banda Llobregat, quedant alguns ruixats al sector del Besòs.

Dimarts ens va afectar un segon front atlàntic poc actiu però suficient com per deixar algun plugim a darrera hora.

Dimecres ens ha afectat el tercer front. Ho ha fet al llarg del matí i només ha arribat a mullar els carrers i poca cosa més.

Mapa isobàric Met Office – dimecres 10 de febrer del 2021

El vent ha bufat entre feble i moderat a molts punts de la ciutat. S’han enregistrat gairebé 50 km/h a l’Hospital Dexeus. Les ventades han estat primer de garbí, girant a ponent i després de mestral.

Vent (cops màxims km/h) dimecres 10/02

Aquest dijous sembla que el dinamisme atlàntic i els successius fronts ens donen una treva transitòria. El sol s’imposarà, amb el permís dels núvols prims que enlleganyaran al cel sense més conseqüències. A més, el vent afluixarà o desapareixerà en conjunt i serà una jornada plàcida i suau a migdia, amb màximes de fins a 17/18 ºC.

Mapa isobàric i geopotencial en altura. Wetterzentrale GFS. Dijous 11/02

Variabilitat i temps insegur per Santa Eulàlia

Els darrers mapes apunten l’arribada d’una borrasca divendres, dia de Santa Eulàlia, amb el pas d’un nucli d’aire fred aïllat a les capes altes atmosfèriques. Serà una jornada canviant, amb algun plugim a primera hora i sense descartar algun xàfec transitori durant la tarda, sobretot entre Barcelona, el Maresme i el Montseny. El pas d’aquesta zona d’aire fred podria marcar l’inici d’un període d’uns quants dies d’ambient més hivernal.

Fred per a les eleccions del 14-F

Encara queden força dies per assegurar el temps del cap de setmana, però la situació no s’acabarà d’estabilitzar per complet i no us podem garantir un temps 100 % assolellat. Dissabte, jornada de reflexió, tindrem núvols baixos a causa dels vents d’origen marítim. Diumenge, cel més tapat i, fins i tot, podrem tenir algunes precipitacions durant les hores centrals de la jornada. Així doncs, de moment, tot sembla indicar que necessitarem un paraigua plegable, ens podrem oblidar de les ulleres de sol i, sobretot, roba d’hivern perquè les màximes no passaran dels 11/12 ºC.

Estarem atents a l’evolució dels models meteorològics i, com sempre, pots seguir-ho a través dels comptes a les xarxes socials de @btveltemps