Segons la tradició, Santa Eulàlia era una noia de Sarrià cristiana que va morir per no voler renunciar a la seva fe durant les persecucions de Dioclecià. La llegenda diu que per Santa Eulàlia no neva mai a Barcelona en record del seu martiri. De fet, aquest dimarts, es podran celebrar tots els actes previstos al carrer, sota un cel radiant i un ambient quasi primaveral.

Les dades climàtiques confirmen la llegenda de Santa Eulàlia?

Segons la sèrie climàtica de l’Observatori Fabra, de més de 100 anys de dades, només el 1983 va nevar a la ciutat el dia de la copatrona. Van caure 1,6 l/m2 i la temperatura es va moure entre els 0,8 ºC i els -3 ºC.

Aquell mes de febrer va ser excepcional. Després de 57 dies seguits sense pluja a la ciutat hi va haver cinc dies ben bojos, entre el 9 i el 13 de febrer. El dia 9 es recorda molt fred. El Quim, del blog Histories del temps, afirma que no es van passar dels 6 ºC al Putxet o dels 3,6 ºC a l’Observatori Fabra. Malgrat el fred, aquell dia no va ploure ni, evidentment, nevar.

El dia 10 de febrer, en canvi, va caure una nevada feble que va arribar fins a la platja. Al centre de la ciutat, apunta el Quim, es van mesurar uns tres centímetres de neu, però llocs com l’aeroport del Prat van acumular-ne fins a 15 centímetres. L’endemà va fer sol, però l’ambient va seguir molt fred.

El dia de Santa Eulàlia d’aquell 1983, un dissabte, a primera hora del matí va tornar a nevar i aquesta nevada es va allargar, de forma intermitent, fins al dia 13.  El dia 15 s’acumulaven fins a 15 centímetres al Tibidabo, però al centre de Barcelona no va nevar més.

No consten més nevades el dia de Santa Eulàlia a Barcelona. Pel que fa a precipitacions, només podem dir que quan plou acostuma a fer-ho amb poca quantitat. Segons les dades centenàries de l’Observatori Fabr,a només destaquen anys com, per exemple, el 1987 amb 32 l/m2 o el 1951 amb 19 l/m2.

Per una altra banda i des del 25 de setembre del 1687 i per acord del Consell de Cent, la patrona de la ciutat va passar a ser la Mare de Déu de la Mercè i va desbancar així Santa Eulàlia, que va passar a ser-ne la copatrona. Des de llavors també hi ha la llegenda que diu que Santa Eulàlia plora el dia de la patrona i per això, majoritàriament, plou quasi cada any per les Festes de la Mercè, al setembre.

De fet, si ens fixem només en les peculiaritats del nostre clima, és molt més fàcil que ens visitin pertorbacions mediterrànies durant el mes de setembre que no pas durant el febrer. En aquest cas, doncs, llegenda i ciència estan d’acord que hi ha més probabilitat de pluja durant les Festes de la Mercè.