La Safia Elaaddam, més coneguda a les xarxes socials com a Hija de Inmigrantes, és nascuda a Catalunya però no té la nacionalitat ni espanyola ni catalana. “Sembla que no ets ni d’aquí ni d’allà, i arrossegues l’etiqueta dels teus pares que són migrants, sense tu haver migrat mai”, explica, i rebla: “Em persegueix el racisme institucional i social”.

Ella votarà a les eleccions catalanes del 14-F gràcies a la campanya “Votar és un dret”, en què persones que tenen dret a vot però no volen exercir-lo el cedeixen a altres a qui se’ls nega, com la pròpia Elaaddam.

Safia Elaaddam assegura que “No he pogut votar mai”, però això no li ha creat desafecció per la política catalana


Quan se’t nega el dret a vot i hi ha certs partits polítics que fan campanya aprofitant això, que la teva veu està silenciada, dic mira no, estem aquí i votarem i no a vosaltres…
Safia Elaaddam, activista

Preguntada sobre el conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir el Homrani, d’origen marroquí com ella, opina que “que sigui estrany, que no estigui normalitzat” el fet que una persona d’origen estranger ocupi un càrrec de responsabilitat nacional.


Amb tants fills d’immigrants que hi ha a Catalunya que només hi hagi una persona, o dos, en càrrecs importants, només em mostra que el racisme continua.
Safia Elaaddam, activista

3.000 cites gratis amb Estrangeria

Ha impulsat una altra campanya anomenada “Te cedo una cita”, també pel benefici de les persones migrants —o descendents de migrants, com és el seu cas— puguin tenir una cita per tramitar la seva documentació. “Sembla que el web d’Estrangeria s’ha colapsat”, de manera que persones voluntàries en torns durant les 24 hores del dia intenten aconseguir cites a través d’internet i donar-les gratis a gent que les necessiti.

Amb la campanya ja han cedit més de 3.000 cites gratis, mentre que d’altres en fan negoci, i les venen per preus astronòmics aprofitant que hi ha persones que les necessiten per regularitzar la seva situació o fer tràmits importants.

“Les cites es venen a Wallapop, a Facebook… i qui no ho vegi és perquè no ho vol veure”, critica l’activista. Preguntada sobre la seva nacionalitat, diu que està “en espera, com tantíssima gent. M’estan qualificant, estic esperant a veure si em diuen que soc espanyola o no“, conclou.


La “tiktoker” que combat el racisme amb gags

La Hanan Midan té 18 anys i fa furor a les xarxes amb les seves respostes humorístiques a tota mena de comentaris racistes i xenòfobs que rep o presencia. El gag d’ella a la frontera amb el Marroc per entrar-hi a plorar una estona, com li havien demanat per xarxes, va ser el primer que va fer furor, l’estiu passat, però des de llavors n’ha fet molts altres i els seguidors d’aquesta jove a les xarxes es compten per desenes de milers.

Fa uns sis anys que va migrar amb la família a Barcelona i des del principi va rebre assetjament psicològic i comentaris racistes, recorda.


He heretat de la meva àvia la rebel·lia. Ella sempre em deia que un somriure mata l’enemic.
Hanan Midan, “tiktoker”

Presidenta de la República Musulmana

A la Hanan Midan la seva família la coneix com a Numídia, nom que volien posar-li però com que el govern del Marroc no permetia els noms amazics, oficialment es diu Hanan. Els amazics són els nadius del nord d’Àfrica. Els coneixen com a àrabs quan la majoria dels habitants del nord d’Àfrica són amazics, explica la jove.

Un dels seus últims gags és en resposta a un comentari que ha fet en un dels seus discursos el líder de Vox, Santiago Abascal. Ell deia que Catalunya es convertiria en una república islàmica, i ella ho ha aprofitat per fer humor: s’ha autoerigit com la presidenta del partit de la República Musulmana a Catalunya.



La Família Barris
La Família Barris