El Jardí Botànic Històric es troba a l’avinguda dels Montanyans, just darrere del MNAC. Actualment és un parc públic amb una zona de cultiu i una masia. Va ser el Jardí Botànic de la ciutat fins al 1999, quan es va inaugurar el Jardí Botànic actual, que també està ubicat al Parc de Montjuïc però a l’altra banda de l’Estadi Olímpic.

Un hort cultivat per voluntaris

L’Associació d’Amics del Jardí Botànic (AAJBB), que té el seu punt neuràlgic al Jardí Botànic Històric, compta amb 328 socis i una norantena de voluntaris, 75 dels quals treballen a l’espai de manera setmanal o quinzenal. Segons Pere Vives, president de l’AAJBB, el perfil ha anat variant amb els anys. Si bé predominen les persones jubilades, darrerament s’ha interessat pel cultiu gent més jove. És el cas de l’Esther Haro. “No he fet mai tasques d’agricultura, era una mica per investigar i m’agrada molt perquè també és un moment de desconnexió i d’aprendre coses noves”, explica.

La importància de les llavors

Pere Vives, president de l’AAJBB, explica que els voluntaris s’encarreguen de les tasques de plantació, manteniment i conservació de les plantes, així com del conreu d’un hort amb plantes alimentàries, aromàtiques i de condiment. “Hi ha un projecte de recollida de llavors, espècies perdudes o típiques del nostre país que estan en desús o també s’estudia tot el que fa referència a les plantes i als seus usos amb les persones”, explica Vives. La supervisió de les tasques dels voluntaris va a càrrec del jardiner Pere Casbas. “Un dels grans errors de la jardinera ha estat el separar les plantes d’horticultura de les ornamentals. Molta gent quan veu una flor d’una coliflor o d’un enciam no la reconeix i és tan maca com qualsevol altre tipus de flor”, afirma Casbas.

Es busquen fotògrafs i dibuixants

90 voluntaris en són prou per les tasques que cal fer, en especial ara a l’hivern, que hi ha menys feina, però segons Pere Vives encara hi ha lloc per a algú més. De fet, l’Associació d’Amics del Jardí Botànic vol obrir un grup de voluntaris especialitzat en fotografia i dibuix al natural. Si us interessa participar-hi us podeu posar en contacte amb l’entitat al correu info@amicsjbb.org