Aplicació Sistema Meteorològic

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha presentat aquesta setmana una nova eina que millora la introducció de dades meteorològiques per part de tots aquells observadors que diàriament es dediquen a ser els vigilants de l’atmosfera per excel·lència.

Es tracta d’una nova aplicació amb l’objectiu de millorar la introducció i visualització d’observacions i d’avisos de vigilància meteorològica. Aquest instrument està pensat per utilitzar-lo multiplataforma, de tal manera que els usuaris puguin accedir-hi a través de diferents dispositius: mòbil, tauleta, ordinador, etc.

A més, cal destacar que també es millora el control de qualitat previ a l’enviament de les dades gràcies a la incorporació de filtres de coherència per a les diverses variables. D’aquesta manera, se n’assegura la validesa i el rigor científic dels diferents paràmetres.

Tal com es pot veure en la següent imatge, la visualització de les observacions diàries es fa mitjançant un mapa en què es poden triar les principals variables meteorològiques. Per veure la informació de totes les variables per a cada estació, n’hi ha prou amb seleccionar l’estació desitjada i la informació hi apareix detallada.

 

Pel que fa a la visualització de la vigilància meteorològica, el mapa següent mostra en color vermell el municipi en el qual s’hi ha realitzat una observació, i en color blau la comarca a la qual pertany.

Els avisos de vigilància es poden filtrar segons el meteor que es desitgi visualitzar al mapa. El detall de cada avís de vigilància permet veure la informació addicional que els col·laboradors fan arribar i també hi ha la possibilitat d’incorporar-hi fotografies.

A partir d’aquest dissabte les observacions de la XOM es poden consultar en el nou format als següents enllaços  https://www.meteo.cat/observacions/xom_observacio i  https://www.meteo.cat/observacions/xom_vigilancia

En el cas de la vigilància meteorològica les dades s’actualitzaran cada 30 minuts, i en el de les observacions diàries, tres cops al dia: a les 9.30 h, a les 11.30 h i a les 16.00 h.