Un mes després que es declarés l’emergència climàtica a Barcelona, la Xarxa de Moviments pel Clima n’ha fet pública la seva valoració amb un document que analitza les 103 mesures proposades pel consistori per fer-hi front. Les cinc entitats que integren la xarxa celebren que l’Ajuntament reconegui “la responsabilitat de la ciutat en la crisi climàtica global” i valoren positivament que s’inclogui el port i l’aeroport en el pla per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Tot i això, creuen que “els reptes queden en poca cosa més que una mera manifestació de bones intencions”. Així critiquen que l’Ajuntament no s’hagi plantejat un objectiu anual de reducció dels gasos d’efecte hivernacle del 7,6 %, tal com demana l’ONU. En lloc d’això, en la declaració d’emergència climàtica el consistori ha fet una planificació de reducció de CO2 a 10 anys vista. La Xarxa de Moviments pel Clima defensa que cal una planificació a curt termini que es limiti al mandat actual i que prioritzi mesures efectives i mesurables any rere any amb un calendari i un pressupost detallats. A més, defensen la creació d’un organisme independent integrat per a agents socials i científics que supervisi anualment el compliment d’aquest compromís.

Set mesures desateses

La Xarxa de Moviments pel Clima considera que gran part de les set mesures que van proposar han estat desateses començant per la d’aturar el creixement del port, l’aeroport i les infraestructures viàries com la ronda del Litoral. També troben a faltar mesures que comportin una “reducció dràstica” de l’ús del vehicle motoritzat més enllà de l’aplicació de la ZBE. En aquest sentit, demanen la implementació d’una “taxa anticontaminació que generi un canvi de model de mobilitat“.

A més, consideren que l’impuls previst a la generació d’energies renovables és molt insuficient ―només representa un 1 % de l’electricittat que es consumeix actualment a Barcelona― i que hauria de preveure el tancament de la incineradora pública TERSA. En l’àmbit de l’energia, la Xarxa de Moviments pel Clima demana que l’Ajuntament es desvinculi completament dels bancs que financen la indústria de les energies fòssils.

Les entitats pel clima han aplaudit que l’Ajuntament vulgui promoure dietes saludables i que generin baixes emissions de CO2: consideren que és una mesura simbòlica que denota que el consistori camina “en la bona direcció”. També veuen amb bons ulls la promoció de productes ecològics i de temporada en el mercat majorista. En canvi, troben a faltar mesures que garanteixin la producció local de productes agraris i, per això, proposen una modificació del PGM que protegeixi el sòl agrícola o susceptible de ser-ho.

Continuaran les mobilitzacions pel clima

Durant la roda de premsa, la portaveu de Fridays for Future Barcelona ha anunciat que al maig reprendran les mobilitzacions pel clima, ja que consideren que l’any 2020 serà clau. La previsió és que la resta d’entitats de la Xarxa de Moviments pel Clima se sumin a aquestes mobilitzacions.