Entre aproximadament 16 dies abans i 16 dies després del solstici d’estiu el sol es veu sortir damunt de terra ferma des de Barcelona. A partir de la setmana vinent tornarà a fer-ho damunt el mar, ho farà cada cop més cap al sud fins al dia del solstici d’hivern. El dia del solstici d’hivern sortirà a 121 º, és a dir, gairebé cap al sud-est. Actualment surt més aviat cap al nord-est, a 58º.

El cap de Tossa correspon a l’extrem més distant de la Costa Brava que es pot arribar a albirar des de la capital catalana, ja que, més cap al nord, el contorn del litoral gironí s’endinsa cap a l’interior i, per tant, es fa invisible.

Dissabte, 7 de juliol, segona oportunitat per veure sortir el sol darrere el cap de Tossa

A principis de juny i, novament cap al 7 de juliol, el sol es veu sortir exactament darrere del cap de Tossa de Mar des del Castell de Montjuïc.

Aquest cap de setmana serà, així doncs, el millor moment per immortalitzar la silueta del cap de Tossa eclipsant el disc solar en el moment en què comenci a sortir per l’horitzó.

Per copsar aquesta estampa caldrà matinar molt i esperar que els núvols baixos no siguin presents a l’horitzó barceloní, tal com va passar a principis de juny. El pronòstic sembla indicar, malauradament, la possibilitat de capes de núvols baixos matineres en alguns trams del litoral central.

Justament, divendres, 6 de juliol, la càmera de betevé instal·lada a tocar del Castell de Montjuïc ha immortalitzat el disc solar fregant lleugerament la carena del turó del Tossa —el cap de Tossa— en el moment en què sortia el sol, tal com es pot comprovar en el vídeo que il·lustra aquesta notícia.

La ciutat de Barcelona, vista des de Tossa pels volts del solstici d’hivern

Marc Bret, fotògraf i especialista en fotografia de llunyania

, ha immortalitzat diverses vegades aquesta idíl·lica estampa tant des de Barcelona, com des de Tossa de Mar. El fotògraf va parlar-ne el juliol passat a ‘El matí de Barcelona’ ,i va explicar que uns dies abans i després del solstici d’hivern es pot veure la silueta de Montjuïc, i de les Torres Mapfre, des de Tossa de Mar.

Algunes dades

La distància entre Montjuïc i  Tossa de Mar és de 76 quilòmetres en línia recta. El cap de Tossa es troba a 56 metres d’altura sobre el nivell del mar. A sobre seu hi ha el far de Tossa.

El sol sortirà exactament a les 6.25 h tant dissabte com diumenge.

Imatge del cap de Tossa de Mar i el castell
El cap de Tossa de Mar és el punt més oriental de la Costa Brava que es pot veure des de Barcelona