líquen en un arbre extret de Natusfera

Què són els líquens?

Jaume Piera, col·laborador del projecte LiquenCity i investigador de l’Institut de Ciències del Mar i del CREAF, ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que els líquens són l’associació entre un fong i, com a mínim, una alga. Es tracta d’una relació de simbiosi, és a dir, de benefici mutu.

El fong hi aporta “la casa”, és a dir,  el suport i  la protecció. També és el que capta els minerals i aporta certa  humitat al seu interior que beneficia l’alga. L’alga, d’altra banda, pot fer la fotosíntesi i, per tant, el que hi aporta són els nutrients.

Els líquens tenen alta capacitat d’adhesió:  fan una crosta que s’enganxa sovint damunt dels troncs dels arbres, les roques i altres superfícies.

Alta sensibilitat dels líquens a la pol·lució

Piera ha destacat que els líquens són molt tolerants a la dessecació, això fa que puguin viure en ambients extrems i colonitzar hàbitats nous. S’adapten molt bé a les condicions extremes, també gràcies al fet de ser molt simples. Aquesta senzillesa, per contra, fa que no puguin regular l’entrada de gasos a l’interior, cosa que els fa especialment sensibles als contaminants atmosfèrics.

A Barcelona, tot i l’elevada pol·lució, podem trobar exemplars de líquens en parcs i jardins, per bé que es distribueixen de forma força irregular. Els líquens són més abundants cap a Collserola.

El projecte LiquenCity

Es tracta d’una iniciativa de ciència ciutadana que pretén conèixer la qualitat de l’aire a través dels líquens i sensibilitzar la població dels efectes de la pol·lució atmosfèrica. El projecte pretén elaborar un mapa que permeti determinar la distribució i concentració de les diferents espècies de líquens a Barcelona.

El projecte compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, i està liderat a Barcelona pel centre d’investigació CREAF i l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC). Aquesta iniciativa es durà a terme, paral·lelament, a la ciutat de Madrid.

La plataforma ciutadana Natusfera serà l’eina que permetrà que persones no expertes puguin col·laborar-hi, en coordinació amb experts de l’Institut de Ciències del Mar i de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona.

A la recerca de centres escolars que vulguin col·laborar-hi

Per fer el mapa de líquens es busquen 10 centres escolars de Barcelona i rodalia que vulguin col·laborar en aquesta iniciativa que s’iniciarà a partir del setembre. LiquenCity s’adreça a alumnes de l’ESO, batxillerat i formació professional. Els centres interessats poden contactar amb el CREAF a través de la seva pàgina.

Quins resultats es podran obtenir?

Els líquens són bioindicadors de la qualitat de l’aire. Així doncs, actuen com a sensors de nombrosos contaminants atmosfèrics presents en àrees urbanes. Com es distribueixen pot donar una idea de quines són les zones més afectades per la pol·lució i establir criteris i mesures correctores de la qualitat de l’aire, i de millora de la salut pública que es puguin implementar en plans de gestió municipal.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera a Jaume Piera a ‘El matí de Barcelona’, de betevé: