Imatge de la platja del Bogatell
Xafogor a primera línia de mar

La sensació de xafogor

La humitat elevada típica del litoral català, combinada amb altes temperatures de l’estiu, dificulta l’evaporació de la suor pel fet que l’aire està gairebé saturat d’humitat i no en pot encabir gaire més. En aquesta situació la suor s’acumula damunt de la pell i la refrigeració natural del nostre cos es veu entorpida. És quan notem una desagradable sensació de xafogor.

La sudoració és un mecanisme que ens permet refredar el nostre cos. L’evaporació, és a dir, el pas de líquid a gas de la suor que impregna la pell, implica una disminució de la temperatura corporal. La refrigeració associada a l’evaporació depèn de la humitat relativa de l’aire però també, em certa mesura, de la velocitat del vent.

Per tal d’avaluar el grau de xafogor s’empra sovint la temperatura de xafogor, que combina la temperatura real de l’aire i la humitat ambiental. Generalment a casa nostra s’utilitza el mètode Humidex, el que es mostra a la següent taula:

La importància del vent

El resultat d’aquestes taules és la temperatura que, aparentment, sent el nostre cos. És un terme, però, sovint no del tot real pel fet de no contemplar el paper del vent o la brisa.

El vent contribueix a renovar la capa d’aire que hi ha immediatament damunt de la pell. Això restaura el mecanisme de sudoració, fent que funcioni millor i que es pugui refredar de forma natural el nostre cos.

Sovint s’estableix el llindar de 33 graus per determinar la temperatura de l’aire per sota la qual el vent contribueix a la refrigeració corporal. Per sobre, en canvi, el vent ja no és efectiu i la calor no es dissipa del nostre cos.  Els ventiladors, per tant, són efectius per sota els 33 graus.

Temperatures de xafogor de gairebé 40 graus a Barcelona

Aquests dies la humitat ambiental és especialment elevada a Barcelona, al litoral i el prelitoral català a causa de la presència de brises procedents del mar. La combinació amb temperatures màximes superiors als 30 graus implica que la sensació de xafogor sigui especialment rellevant.

Dimarts, 3 de juliol, Barcelona va assolir màximes d’entre 29 i 32 graus al centre del dia. La humitat ambiental, superior al 60 % en aquells moment, i la poca presència de vent va implicar que la sensació de xafogor s’acostés als 40 graus en alguns punts.

La humitat relativa ha baixat lleugerament dimecres, però encara es preveu que la sensació de xafogor superi la marca dels 35 graus a les hores centrals de la jornada i al vespre.

El petit canvi de temps previst per a dijous implicarà un descens transitori de la temperatura, un fet que contribuirà a millorar la sensació de confort.

La temperatura, però, tornarà a repuntar a partir del cap de setmana i, sobretot, al llarg de la setmana vinent.