Gràfica on es veu l'evolució de la temperatura a 1500 m, força per damunt de la normal
Evolució prevista de la temperatura a uns 1500 m (850 hPa) respecte la mitjana

Els mapes del temps feia dies que ho insinuaven però és ara, pocs dies abans, quan es pot confirmar l’arribada de la primera onada de calor de l’any a Barcelona i Catalunya.

Què és una onada de calor?

Convé recordar que aquest terme, malgrat no tenir una definició estricta, s’empra habitualment quan s’enregistren temperatures clarament superiors a les habituals per a l’època de l’any, en una regió extensa, i durant tres dies consecutius o més.

El llindar a partir del qual es parla d’onada de calor sol ser diferent per a cada municipi, és a dir, no és el mateix que el termòmetre assoleixi 34 graus a Barcelona, on és poc habitual, que a la ciutat de Lleida o a Girona, on estan força més avesats.

El Servei Meteorològic de Catalunya estableix, en el cas de Barcelona, el valor de 33,4 ºC a partir del qual es  parla d’una temperatura anormalment alta, i de 2,5 ºC en el cas d’onada de fred.

Mapa d'altura on es veu la bombolla càlida que puja des de l'Àfria
Mapa de temperatura a 850 hPa previst per a dimecres a la tarda. Font: GFS/Meteociel

El termòmetre es començarà a desfermar dilluns

Després d’un lleuger descens de la temperatura entre dijous i divendres, el cap de setmana ens retornarà els valors d’estiu. L’ascens de moment serà lleu, a Barcelona la temperatura difícilment superarà els 30 graus dissabte o diumenge.

El termòmetre pujarà amb decisió a partir de dilluns, 9 de juliol, a causa de l’arribada d’una bombolla d’aire calent en altura procedent del nord d’Àfrica, amb valors superiors als 20 graus a la capa de 1.500 metres d’altura.

El Servei Meteorològic de Catalunya destaca que l’augment de la temperatura, que s’iniciarà durant el cap de setmana, arribarà al punt màxim dimarts i dimecres, jornades en les quals les màximes es podran situar entre els 35 i 40 graus a les comarques interiors, i entre 30 i 35 graus al litoral.

Calor menys extrema a Barcelona, però molta xafogor

A la ciutat de Barcelona la temperatura no sembla, ara per ara, que hagi de desfermar-se de forma extraordinària gràcies a la marinada, un fet habitual en situacions similars. El vent de mar, possiblement, evitarà que el termòmetre superi els 32 o 33 graus però, per contra, implicarà que la sensació tèrmica sigui molt superior a causa de la xafogor.

Les nits podran ser complicades per poder dormir, ja que es preveu que, malauradament, el termòmetre no baixi de 24 o 25 graus.

Els dies més crítics es preveuen entre dimarts i dijous. El termòmetre tendirà a recular gradualment a les acaballes de la setmana vinent, tot i que no s’entreveu una refrescada evident a partir d’aleshores.

Recordeu que a @btveltemps seguirem minut a minut aquest primer episodi de calor intensa  de l’estiu a Barcelona.