Tornen els Sopars amb estrelles a l’Observatori Fabra. L’edició número 17 d’aquestes jornades va engegar el 5 de juny, i ho ha fet amb la peculiaritat de poder gaudir de la lluna de maduixa i l’eclipsi penumbràtic de lluna. La temporada dels sopars amb estrelles acabarà el 4 d’octubre i fins llavors es faran cada dia de la setmana menys els dilluns.

Sense cap mena de dubte, les principals novetats de l’edició d’enguany seran les mesures establertes pel Departament de Salut per evitar nous contagis de la covid-19.

Menys aforament i control de temperatura, com a novetat

Els ja tradicionals Sopars amb estrelles estan organitzats per Sternalia i ofereixen fins a cinc menús diferents pensat per a l’ocasió, amb la possibilitat d’afegir-hi peculiaritats concretes, com vins especials, cava o pastís. Els sopars es fan a la terrassa de l’Observatori Fabra, que té unes vistes extraordinàries de la ciutat. En aquesta edició s’ha decidit que es reduirà l’aforament i, en lloc de ser de 100 persones, com els altres anys, serà de 50 persones. D’aquesta manera es garantirà la distància de seguretat dels assistents de sobres, ja que la terrassa és molt gran, de 289 m2. També es prendrà la temperatura als assistents amb termòmetres làser.

Després de la rebuda i el sopar s’ofereix una conferència de divulgació científica d’uns 30 minuts. Aquest any, igual que la temporada passada, un dels conferenciants serà l’astrofísic Joan Anton Català, així com també alguns acadèmics de la Reial Acadèmia de les Ciències i les Arts de Barcelona.

Ulleres de policarbonat per al visor del telescopi

Un altre dels atractius d’aquests sopars són les visites al museu, la sala noucentista i el telescopi de passos i la sala de la gran cúpula, però en aquesta temporada, almenys durant les fases 1 i 2 de la desescalada, es visitaran en tres grups diferents de fins a 12 persones. Els assistents i els guies portaran mascaretes i hi haurà hidrogel a tots els punts d’accés.

Una altra mesura que ha pres l’organització en aquesta edició marcada per la pandèmia ha estat la compra de 200 ulleres de policarbonat, molt transparents, que serviran perquè els assistents puguin acostar-se al visor del telescopi centenari de l’Observatori Fabra amb la màxima protecció possible per la covid-19. Aquestes ulleres, segons explica Cèsar Blasco, de Sternalia, es desinfectaran després de cada ús i es deixaran sense utilitzar durant 72 hores.

Des de la cúpula es poden fer observacions d’elements de constel·lacions llunyanes, estrelles i gran part del sistema solar, amb el telescopi del 1904, un dels més grans i antics d’Europa encara en funcionament. Gràcies a aquestes ulleres se’n garantirà la bona observació. Els guants també seran d’ús obligatori en aquest espai.

Blasco afirma que els primers caps de setmana ja estan plens i que alguns visitants fins i tot feia 10 mesos que havien fet la reserva. L’èxit d’aquestes visites és ja un clàssic dels estius a la ciutat i, fins i tot, compta amb un llarg historial de visites de gent de fora de Barcelona i de peticions de mà. Blasco explica que, si es vol, es poden organitzar peticions de mà a l’exterior de la cúpula, amb la màxima privacitat i amb unes copes de cava preparades per a l’ocasió.