Amb el pas del temps, els porcs senglars van guanyant terreny a la ciutat. Durant el període de confinament, arran de la crisi del coronavirus, hem vist imatges que els mostraven passejant, fins i tot, pel centre de la ciutat.

La població de senglars es controla bàsicament a través de l’activitat que els caçadors fan al Parc de Collserola durant la temporada de caça, d’octubre a març. Ara però, han anunciat que inicien una vaga indefinida i alerten que la presència de senglars es podria multiplicar.

Segons ha declarat Sergi Sánchez, president de la Federació Catalana de Caça, durant la temporada aquest col·lectiu caça més de 70.000 senglars a tot Catalunya. “Si nosaltres deixem de caçar la població creixerà entorn del 40 per cent. Això significa que, l’any vinent, hi haurà 300.000 senglars a Catalunya”, ha declarat.

El sector se sent menystingut per la nova Llei 5/2020 de la Generalitat, que en regula l’activitat i en què es preveuen sancions de fins a 3.000 euros. Asseguren que aquesta llei està totalment desactualitzada i que els impossibilita “caçar amb normalitat”.

Demanem una llei actualitzada, en què les infraccions, diuen, “estiguin adequades als nostres temps”. Aquesta llei, segons asseguren, ja s’hauria d’haver fet l’any 1979. El fet de no fer-ho els comporta sancions que consideren desproporcionades.

Un altre dels objectius de l’aturada és que els ciutadans coneguin “els aspectes positius de la caça en el medi” i reivindicar-ne la importància.

Com poden afectar els senglars la població?

L’augment descontrolat del nombre de senglars pot suposar un risc, sobretot, amb relació als accidents de trànsit. El col·lectiu de caçadors assegura que, si no estan controlats, també causen danys a l’agricultura i poden propagar malalties com la pesta porcina africana, a banda dels possibles atacs a la ciutadania.