coet Crew Dragon
Llançament del coet Crew Dragon. Autor: @NASA_Johnson

La meteorologia va ser la responsable que el llançament de la càpsula espacial Crew Dragon, tripulada per dos astronautes americans, no acabés amb èxit dimecres passat. La NASA va ajornar-ne el llançament fins a aquest dissabte al vespre, a les 21.22 hores. L’objectiu de la missió és transportar els astronautes fins a l’Estació Espacial Internacional, on els esperen quatre astronautes més.

El llançament va penjar d’un fil fins poca estona abans

El temps insegur dissabte a Florida va fer témer novament que s’acabés ajornant el llançament del coet. Fins poca estona abans de l’hora prevista per a l’enlairament no s’hi va poder donar llum verda, tal com va anar relatant l’astrònom Joan Anton Català a través del seu compte de twitter @estelsiplanetes.

Finalment, es va poder produir l’enlairament del coet. La maniobra, d’alta complexitat tècnica, va ser tot un èxit i un gran espectacle mediàtic.

L’Estació Espacial Internacional i la Crew Dragon, vistos des de Barcelona

L’enlairament del coet tripulat Crew Dragon es va produir a l’hora prevista, les 21.22 hores, i a les 23.16 hores va creuar el cel de Catalunya d’oest a est. Quatre minuts abans, però, es va poder contemplar perfectament el pas de l’Estació Espacial Internacional en el mateix sentit.

La visió de l’Estació Espacial Internacional va ser molt clara, fins i tot des de zones altament contaminades lumínicament com la ciutat de Barcelona. El cel clar va afavorir-ne la visualització. La Crew Dragon, en canvi, es va veure de forma més tènue, menys lluminosa.

Les xarxes socials es van omplir d’imatges de l’esdeveniment.

Pendents ara de l’acoblament

La Crew Dragon viatja a una velocitat de 28.000 km/h. La maniobra d’acoblament s’ha produït diumenge a la tarda, pels volts de les 16.30 hores. Es tractava d’una operació complicada que ha permès que els dos astronautes que viatjaven dins la càpsula Crew Dragon poguessin entrar a l’Estació Espacial Internacional, on s’hi estaran durant unes setmanes.

Es tracta d’un vol de prova ja que quan tornin a la Terra amb la Crew Dragon es provarà el sistema de tornada per a l’aterratge, previst a l’oceà Atlàntic, on la càpsula usarà un sistema format per quatre paracaigudes per aterrar.