Una de les fotografies del mes de març a l'Observatori Fabra. Foto: Alfons Puertas

Un març normal. Tot i la percepció aparent que el març ha estat més fred del que tocaria (atès especialment al fred que ha fet aquests darrers dies) el cert és que el comportament del mes es pot catalogar com a normal, tant des del punt de vista de la temperatura com del de la pluja, amb les dades oficials facilitades aquest mateix dimecres per l’Observatori Fabra.

0,6 ºC per sobre de la mitjana

El mes ha tancat oficialment amb una temperatura mitjana d’11,9 ºC. Són 0,6 ºC més del que tocaria en una comparació idíl·lica amb la mitjana climàtica del període 1981-2010, tot i que amb una desviació positiva més acusada als migdies.

La mitjana de les màximes ha quedat 0,8 ºC per sobre de la mitjana, en gran part gràcies als períodes càlids de la primera quinzena del mes, en què es van superar diversos dies la marca dels 20 ºC.

Per contra, les mínimes han gairebé ajustat al 100 % la mitjana climàtica, només amb una petita desviació del 0,3 ºC per sobre de la mitjana

El març fa de març però el febrer va fer d’abril

Aquesta ha estat la gran excepcionalitat del març, fer el que li tocava fer. Després d’un febrer de rècord, amb temperatures mitjanes dignes del mes d’abril, trobar-nos amb un març normal ens ha fet pensar que havia estat més fred del que havia de ser.

Però no. La realitat és que gener va fer de febrer, febrer d’abril i març… de març. I és que trobar mesos normals és cada vegada més complicat a casa nostra.

Aquest març ha estat 1 ºC més fred que el febrer, cosa que posa de manifest aquesta sensació d’haver fet una passa enrere en el temps.

La pluja, també en paràmetres normals

61 litres han caigut a l’Observatori Fabra aquest mes de març. És un 39 % més del que seria normal, però entra dins dels paràmetres usuals i la variabilitat climàtica a la qual ens té tan acostumats el nostre clima mediterrani.

El març ha fet de març. Un fet que no hauria de ser notícia i que cada cop és més complicat. Veurem com va el mes d’abril. Els mapes auguren normalitat tèrmica i més pluja de la que tocaria, però són només models i cal recordar que el març indicaven que seria eixut i càlid… i no ha estat així.