multa restriccions aigua sequera 2024

L’aigua és un bé cada cop més escàs. Els embassaments marquen el seu mínim històric, una situació que ha obligat el govern català a aprovar la fase d’emergència per sequera a Barcelona i altres punts de Catalunya. Com a conseqüència, tal com havia anunciat fa uns dies el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, a partir d’ara s’augmenten les restriccions d’aigua i s’endureixen les sancions pel seu malbaratament. Et detallem quines són les multes per malgastar aigua a Barcelona i rodalia per l’emergència per sequera a Catalunya.

Multes per incomplir restriccions d’aigua: fins a 3.000 €

Davant d’aquesta situació excepcional de manca d’aigua a Barcelona i a Catalunya, l’Àrea Metropolitana (AMB) ha activat el reglament d’infraccions en situació de sequera per sancionar tots aquells ciutadans que incompleixin les infraccions establertes per la Generalitat de Catalunya. Les multes es classifiquen en tres categories:

  • Infraccions lleus (rentar el cotxe o regar un jardí menor de 1.000 m²): fins a 750 €.
  • Infraccions greus (regar jardins de 1.000 a 3.000 m² o omplir piscines de 72 a 300 m²): des de 751 fins a 1.500 €
  • Infraccions molt greus (regar jardins de més de 3.000 m² o omplir piscines de més de 300 m²): des de 1.501 fins a 3.000 €.

Quina és la multa per rentar el cotxe?

Tal com va anunciar el govern, l’emergència per sequera obliga els conductors a netejar el cotxe als túnels de rentat, que disposen d’un sistema de recirculació de l’aigua. Fora d’aquests establiments comercials es permet únicament la neteja dels vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula mitjançant l’ús d’esponja i galleda o estris similars. La vulneració d’aquesta normativa suposa una infracció lleu. En aquest cas, segons l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la multa pot arribar als 30 €.

multa restriccions aigua sequera 2024

Quina és la sanció per regar el jardí?

La Generalitat només permet regar amb aigua freàtica l’arbrat dels municipis afectats per l’emergència per sequera. En el cas dels particulars, queda completament prohibit el reg del jardins amb aigua potable. La sanció va en funció de l’extensió de la zona. Si l’espai verd no supera els 250 m², la infracció es considerarà lleu i la multa està fixada en 50 €. En canvi, si el jardí supera aquesta extensió, la multa podria ser més elevada.

multa restriccions aigua sequera 2024

Multes per omplir la piscina a Catalunya

Amb l’entrada en la fase d’emergència per sequera a Catalunya només es podran omplir les piscines que pertanyin a equipaments esportius en la fase 1 i 2 de l’emergència. La resta, queda totalment prohibit reomplir-les de manera parcial o total. Igual que amb el jardí, la penalització per emprar aigua amb aquesta finalitat depèn del volum de la piscina. Si és inferior als 72 m³ es considerarà una infracció lleu i la multa pot arribar als 200 €.

Quina és la sanció per sobrepassar el consum d’aigua a casa?

El consum domèstic també es limita a 200 litres per persona i dia amb aquesta nova tongada de restriccions per sequera. En aquest cas, fonts de l’AMB reconeixen que la normativa només permet sancionar usos prohibits de l’aigua, és a dir, accions concretes, però no permet sancionar un excés de consum. Això vol dir, per tant, que es pot multar un usuari per omplir una piscina, però no si es dutxa 50 vegades al dia. Des de l’Àrea Metropolitana de Barcelona afegeixen que aquest organisme “no té previst entrar a analitzar els consums, tret que l’ACA ho dictamini i ho demani”. En aquest sentit, l’entitat conclou: “Només se sancionarà a particulars pel que fa als usos que l’ACA diu que no es poden fer”.

De la seva banda, fonts de l’Agència Catalana de l’Aigua recorden que l’ACA controla l’aigua que gasta un municipi de mitjana al dia (sumant llars, botigues, hospitals, etc.) i, per tant, que recau en òrgans municipals el control del consum d’aigua a cada llar (en el cas de Barcelona, l’AMB).