Albada d'aquest 2 de febrer (dia de la Candelera) a l'Observatori Fabra. Foto: Alfons Puertas

Tot i que la dita popular més coneguda de la Candelera fa referència a la continuïtat o no de l’hivern, el cert és que en trobem d’altres que fan referència a l’allargament del dia. I és que tenim ja gairebé una hora més de sol que fa poc més d’un mes.

Dites populars i refranys de la festa de la Candelera

Són moltes les dites i refranys que fan referència a l’allargament del dia. Des d’aquell ja llunyà pas de puça de Santa Llúcia, tot un seguit de dites que indiquen el pas implacable del temps que ens durà cap a l’estiu.

El cert és que són molts els sants que fan referència que el dia s’ha allargat una hora, però pocs realment s’acosten a aquesta xifra tan rodona.

Així, un dels primers és el mateix Sant Antoni, amb la dita “Per Sant Antoni de gener, una hora més al civader”. Malgrat tot, una dita massa primerenca. I és que per Sant Antoni el dia només s’allarga 27 minuts.

Més propers a la Candelera trobem Sant Sebastià (20 de gener) i Santa Agnès (21 de gener), segons els quals “una hora més” però encara són dates que encara disten molt de l’hora. El dia de Santa Agnès, tot just 31 minuts més de sol que el dia del solstici d’hivern.

I arribem ja als dies clau. “Darrer dia de gener, una hora més ja té”, en una jornada en què el dia s’allarga ja 51 minuts respecte al solstici.

I per fi la Candelera, una data (2 de febrer) que el refranyer popular ens diu que “Per Santa Maria (Candelera), una hora més de dia” per un total de 55 minuts guanyats. I és que per la Candelera, una hora sencera.

Una hora de sol, concentrada a les tardes

El cert és que l’hora exacta l’assolirem el 4 de febrer. Si comparem el 4 de febrer amb el dia del solstici veurem com hem guanyat una hora de sol en còmput global, passant de les nou hores i 11 minuts del dia 21 de desembre a les 10 hores i 6 minuts d’aquest 2 de febrer.

Però no s’han guanyat de manera proporcional entre matí i tarda. De fet, el guany de llum solar s’ha notat molt més a les tardes, i no és pas casualitat. Haurem guanyat 45 minuts de llum a les tardes, i haurem passat de tenir la posta de sol a les 17.21 h (de principis de desembre) a les 18.08 h de la Candelera. De fet, l’anomenat crepuscle civil (moment en què no hi ha sol però encara sí claror que permeti fer activitats a l’exterior sense llum artificial) s’allargarà ja fins a les 18.37 h.

Per contra, els matins s’han escurçat menys: de les 8.14 h que es feia de dia el 22 de desembre hem passat a les vuit tocades.

La propera hora de sol guanyada, aquest mateix mes

Els dies s’allarguen cada cop amb més velocitat. Dels pocs segons de guany de llum solar als volts del solstici, als més de dos minuts diaris del febrer.

Això farà que el proper 27 de febrer, els dies hagin guanyat ja una segona hora de sol. Seran prop de mitja hora més a la tarda i mitja hora al matí per una posta de sol que tindrà lloc ja passades les 18.30 h.

El 20 de març, amb l’arribada de l’equinocci, haurem guanyat ja una tercera hora i pocs dies abans, el dia 17 de març, haurem assolit l’equilux, el moment de l’any en què hi ha tantes hores de dia com de nit (12 de cada) i primer dia de l’any en què el sol marxarà després de les 19 h.

Després del canvi horari del dia 27 de març, la llum ens recordarà que l’estiu s’acostarà a marxes forçades. I és que aquell mateix diumenge el sol marxarà ja passades les 20 h.

Tot i que la Candelera sembla que riurà i ens diu que l’hivern és viu, el cert és que el sol ens indica que anem decididament cap a la primavera.