Albada d'aquest 2 de febrer (dia de la Candelera) a l'Observatori Fabra. Foto: Alfons Puertas

Tot i que la dita popular més coneguda de la Candelera fa referència a la continuïtat o no de l’hivern, el cert és que en trobem d’altres que fan referència a l’allargament del dia. I és que tenim ja gairebé una hora més de sol que fa poc més d’un mes. Però què és la Candelera i què se celebra en aquesta diada hivernal?

Què és i quan se celebra el dia la Candelera?

La Candelera se celebra 44 dies després del Nadal i 50 dies abans de l’equinocci de primavera. En meteorologia és un moment clau per pronosticar quants dies de fred queden. D’aquí ve la dita de “Si la Candelera plora, l’hivern és fora; si la Candelera riu, l’hivern és viu”. Amb aquest mateix objectiu, als Estats Units celebren el dia de la Marmota cada 2 de febrer. En funció dels moviments de l’animal i l’ombra que deixa es pot predir si la primavera està a prop.

Més enllà del temps, la Candelera és una festivitat amb un doble origen: religiós i pagà. El cristianisme commemora la presentació de Jesús al temple de Jerusalem, mentre l’origen pagà ret homenatge a les ànimes dels difunts.

Dites populars i refranys de la festa de la Candelera

Són moltes les dites i refranys que fan referència a l’allargament del dia. Des d’aquell ja llunyà pas de puça de Santa Llúcia, tot un seguit de dites indiquen el pas implacable del temps, que ens durà cap a l’estiu. Molts dels sants hi fan referència, però pocs realment s’acosten a aquesta xifra tan rodona.

Així, un dels primers és el mateix sant Antoni, amb la dita “Per sant Antoni de gener, una hora més al civader”. Malgrat tot, una dita massa primerenca. I és que per sant Antoni el dia només s’allarga 27 minuts.

Arribem ja als dies clau. “Darrer dia de gener, una hora més ja té”, en una jornada en què el dia s’allarga ja 51 minuts respecte al solstici. I per fi la Candelera, una data (2 de febrer) que el refranyer popular ens diu que “Per santa Maria (Candelera), una hora més de dia” per un total de 55 minuts guanyats. I és que per la Candelera, una hora sencera.

Una hora de sol, concentrada a la tarda

El cert és que l’hora exacta l’assolirem el 4 de febrer. Si comparem el 4 de febrer amb el dia del solstici veurem com hem guanyat una hora de sol en còmput global, passant de les nou hores i 11 minuts del dia 21 de desembre a les 10 hores i 6 minuts d’aquest 2 de febrer. Però no s’han guanyat de manera proporcional entre matí i tarda. De fet, el guany de llum solar s’ha notat molt més a la tarda.

La propera hora de sol guanyada, aquest mateix mes

Els dies s’allarguen cada cop amb més velocitat. Dels pocs segons de guany de llum solar als volts del solstici, als més de dos minuts diaris del febrer. Això farà que el proper 27 de febrer, els dies hagin guanyat ja una segona hora de sol. El 20 de març, amb l’arribada de l’equinocci, haurem guanyat ja una tercera hora i pocs dies abans, el dia 17 de març, haurem assolit l’equilux, el moment de l’any en què hi ha tantes hores de dia com de nit (12 de cada) i primer dia de l’any en què el sol marxarà després de les 19 h.