La situació de sequera és excepcional i per primera vegada s’ha decretat la fase d’emergència a Barcelona. En aquest context, l’Ajuntament de Barcelona ha activat el protocol per intensificar les mesures d’estalvi amb restriccions en l’ús d’aigua potable als serveis municipals, però també ha fet una crida a la responsabilitat de tothom per limitar-ne al màxim el consum: “Hem de continuar treballant tots, ciutadania, comerços, turisme, serveis municipals i tots els sectors de la ciutat”.

“Barcelona ha fet els deures”

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, ha recordat que fa quatre anys que estem en sequera continuada i la “situació és molt greu”. Per això, cal continuar treballant per maximitzar l’estalvi i millorar l’eficiència de l’ús de l’aigua. Bonet ha assegurat que Barcelona “ha fet els deures” tant pel que fa a la ciutadania com els serveis municipals i que “anem pel bon camí”, però “necessitem seguir treballant tots”.

Els serveis municipals han rebaixat en un 60 % l’ús d’aigua potable

Segons dades del consistori, els serveis municipals ja han rebaixat en un 60 % l’ús d’aigua potable. Actualment consumeixen el 5 % del total d’aigua que es consumeix a la ciutat. El 26 % correspon al sector comercial i industrial i el 69 % restant, al consum domiciliari.

De mitjana, durant tot l’any 2023 a la ciutat s’han consumit 172 litres per habitant i dia si ens fixem en la dotació en alta —que inclou el consum domèstic, comercial i industrial i serveis municipals— i 99 litres per habitant i dia si ens fixem en el consum domiciliari.