fred catalunya guants entretemps

El 2 de febrer és la Candelera, el dia que cau exactament 40 dies després de Nadal. Aquesta data commemora la presentació de Jesús al temple de Jerusalem i la purificació de Maria, un ritu en la tradició jueva basat en l’oferta i benedicció de candeles de cera.

La tradició marca que la Candelera és el dia per desmuntar el pessebre, el moment en el qual es pot donar per finalitzat el cicle de Nadal. Fins fa poc, a les esglésies es recreaven processons amb candeles enceses. Se n’encarregaven dones, sobretot les que havien estat mares feia poc.

Per la Candelera, una hora sencera

Refranys de la Candelera

El 2 de febrer cau a l’equador de l’hivern i és, per tant, una data indicada per preveure com serà el temps del que resta d’hivern.

El refranyer català conté nombroses dites que pretenen fer pronòstics del temps de les pròximes setmanes i es basen en les condicions meteorològiques del dia de la Candelera. La més popular és la que diu que “Si la candelera plora, l’hivern ja és fora” i que “Si la candelera riu, l’hivern és encara ben viu”.

Malgrat que aquesta és la dita més coneguda, també hi ha segones parts: “Tant si riu com si plora, mig hivern fora”“Tant si plora com si riu, el fred és viu”.

El refranyer popular conté dites per a tots els gustos, algunes que fins i tot són ben poc comprometedores, com aquella que diu que “Tant si plora com si riu, l’hivern encara és viu” o bé d’altres que no acostumen a fallar mai: “Plourà o no plourà [per la Candelera], l’hivern s’acabarà”.

Com es preveu la Candelera 2023?

La Candelera d’enguany serà especialment riallera. Al sol que farà tot el dia l’acompanyarà un ambient poc fresc al centre de la jornada que farà que la temperatura màxima es pugui enfilar fins als 15 o 16 ºC amb facilitat.

Predicció per conjunts de la temperatura a 1.500 metres i la precipitació per a Barcelona els propers dies. Font: IFS/Wetterzentrale

Segons la dita popular, l’hivern serà encara ben viu. Els models estacionals apunten a un febrer que podria ser una mica més càlid del compte. Tot i això, ja veurem si acaba sent així, perquè per a la setmana vinent s’entreveu un possible descens de la temperatura. Pel que fa a la pluja, a partir de la segona setmana sembla que hi ha alguna esperança perquè ens pugui visitar. Tot i això, continua la situació de sequera extrema que aviat farà tres anys que arrosseguem.

La marmota, l’equivalent americà

A Amèrica tenen una altra tradició popular per intentar preveure la fi de l’hivern: la marmota Phil, de Punxsutawney. El Dia de la Marmota es basa en l’anàlisi del comportament d’una marmota quan acaba la hibernació, el dia 2 de febrer. Si quan surt no veu la seva ombra, l’hivern s’acabarà aviat; si, per contra, fa sol i la veu, torna a entrar al cau, i això significa que l’hivern encara s’allargarà durant sis setmanes més.

Malgrat tot, cal dir que es tracta de mètodes populars poc científics i que tenen una fiabilitat molt limitada. Sense anar més lluny, la marmota Phil es calcula que des de l’any 1969 té un encert de només el 36 %. Tot i aquest petit percentatge, és un fenomen que mou masses a la petita localitat americana de Punxsutawney (Pennsilvània).

El Dia de la Marmota és un clàssic americà que se celebra a molts estats dels Estats Units. Enguany una de les festes no es podrà celebrar per la mort de la seva marmota (Mel, a Milltown, Nova Jersei).