imatge pessebre
La tradició diu que per la Candelera s'ha de treure el pessebre

El 2 de febrer és la Candelera, el dia que cau exactament 40 dies després de Nadal. Aquesta data commemora la presentació de Jesús al temple de Jerusalem i la purificació de Maria, un ritu en la tradició jueva basat en l’oferta i benedicció de candeles de cera.

La tradició marca que la Candelera és el dia per desmuntar el pessebre, el moment en el qual es pot donar per finalitzat el cicle de Nadal. Fins fa poc, a les esglésies es recreaven processons amb candeles enceses. Se n’encarregaven dones, sobretot les que havien estat mares feia poc.

Refranys de la Candelera

El 2 de febrer cau a l’equador de l’hivern i és, per tant, una data indicada per preveure com serà el temps del que resta d’hivern. El refranyer català conté nombroses dites que pretenen fer pronòstic del temps de les pròximes setmanes i es basen en les condicions meteorològiques del dia de la Candelera. La més popular és la que diu que Si la candelera plora, l’hivern ja és fora”, i que “Si la candelera riu, l’hivern és encara ben viu”.

Malgrat que aquesta és la dita més coneguda, també hi ha segones parts: “Tant si riu com si plora, mig hivern fora”, o “tant si plora com si riu, el fred és viu”.

El refranyer popular conté dites per a tots els gustos, algunes que fins i tot són ben poc comprometedores, com aquell que diu que  “Tant si plora, com si riu, l’hivern encara és viu”,  o bé d’altres que no acostumen a fallar mai: “Plourà o no plourà [per la Candelera], l’hivern s’acabarà”.

Com es preveu la Candelera 2021?

Aquest any la Candelera s’escau en una setmana que començarà amb molta suavitat. De fet, es podran tornar a superar els 20 ºC igual que ha passat aquest divendres.

Pel que fa a l’estat del cel, tindrem bandes de núvols alts i mitjans que a estones podran deixar un cel enterbolit o un sol ‘espantat’. Tampoc es poden descartar algunes boires arran del mar a causa del contrast tèrmic entre la temperatura de l’aigua (freda) i la massa d’aire més temperada.

Per tant, segons aquest pronòstic, hauríem de fer una versió nova de la Candelera si el cel està enterbolit, ja que enguany no plorarà però tampoc riurà al 100%. En tot cas, la Candelera més aviat tendirà a somriure, per tant, l’hivern encara no hauria dit l’última paraula si ens fixem amb la saviesa popular de “Si la Candelera riu, el fred és viu”.

Què diuen els mapes a mitjà termini?

Els mapes del temps per la Candelera 2021 confirmen la dita popular. Tot sembla indicar que a partir del 6 de febrer podria arribar una massa d’aire més freda, pròpia de mesos hivernals, que facilitaria un descens marcat de la temperatura (línia blanca de la gràfica). Si els mapes tenen raó hi hauria una normalització de la temperatura per a l’època de l’any en que ens trobem.

meteograma per als propers dies a Barcelona. Font: wetterzentrale

Tampoc es pot descartar la formació de nuvolades, encara que no sembla que arribi cap episodi plujós remarcable.

La marmota Phil, l’equivalent americà

A Amèrica tenen una altra tradició popular per intentar preveure la fi de l’hivern: la marmota Phil. El Dia de la Marmota es basa en l’anàlisi del comportament d’una marmota quan acaba la hibernació el dia 2 de febrer. Si quan surt no veu la seva ombra, l’hivern s’acabarà aviat; si, per contra, fa sol i la veu, torna a entrar al cau, i això significa que l’hivern encara s’allargarà durant sis setmanes més.