Protecció Civil ha elevat d’alerta a emergència el Pla especial d’emergències per inundacions de Catalunya (Inuncat) perquè, després d’unes hores “de treva”, aquest dimecres al vespre es preveu que arribi “un altre front de tempestes” que afectarà el nord de Catalunya, on “plourà sobre mullat”. Aquest fet incrementa el risc d’inundacions i de desbordaments d’alguns rius. En aquest sentit, la situació és especialment crítica a la demarcació de Girona amb “màxim risc” de desbordament als rius Onyar, Daró i Fluvià. Per això, el missatge de la directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer, ha estat contundent: “Cal evitar qualsevol desplaçament que no sigui absolutament necessari perquè ens hi va la vida”.

La Tordera ja s’ha desbordat

La conca de la Tordera ja està desbordada amb afectacions a l’AP7, ponts i elements ferroviaris. Tot i que el cabal dels rius Llobregat i Besòs s’ha multiplicat en les darreres hores, el risc és ara especialment a les comarques gironines i, en concret, a l’Onyar, el Daró, el Fluvià, però també la riera d’Osor i el Baix Ter. Els embassaments estan rebent un cabal de 1.000 metres cúbics per segon, l’equivalent al cabal de l’Ebre quan va més crescut.

El subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, també ha insistit a no abaixar la guàrdia en el conjunt del territori català “encetem la fase més dura de l’episodi”. Ha reiterat que ja s’han dut  a terme actuacions preventives com algunes evacuacions i que cal extremar la precaució fins aquest dijous al matí.

A Barcelona els plans d’emergències per vent i mala mar continuen activats, tot i que el govern municipal ja ha avançat que el temporal a la ciutat anirà remetent en les properes hores.