Tothom en general, però també els naturalistes acostumats a sortir i observar diàriament la natura, està intentant adaptar-se, com pot, a la nova situació de confinament.

És per aquest motiu que l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) ha iniciat aquesta setmana una iniciativa ciutadana que pretén, entre tots, conèixer quantes espècies d’ocells i d’altres grups faunístics podem arribar a detectar a Catalunya sense moure’ns de casa, mentre duri el confinament.

Què cal fer per participar-hi?

Aquells qui decideixin participar-hi cal que entrin les observacions que facin des de la finestra, pati, jardí o terrassa de casa bé al web de l’Institut Català d’Ornitologia (Ornitho.cat), bé mitjançant l’aplicació mòbil Naturalist.

Convé assignar el codi d’estudi #JoEmQuedoACasa en el moment d’entrar les observacions a qualsevol de les dues plataformes esmentades.

L’ICO actualitza diàriament les dades: el nombre d’espècies d’ocells diferents visualitzades, el nombre d’observacions i participants, així com el nombre de municipis des dels quals s’han vist les aus.

Cursos en línia gratuïts per aprendre a identificar ocells des de casa

L’ICO també està dissenyant i duent a terme nombrosos cursos gratuïts d’identificació d’ocells en línia, com el Curs d’identificació dels ocells comuns que pots veure des de la finestra de casa. Es tracta de cursos curts i d’aforament limitat pensats per aprendre a identificar un bon grapat d’espècies, tant mascles com femelles, i poder, si escau, incorporar-se a la iniciativa #JoEmQuedoACasa.

A més, des d’aquest dimecres a naturaprop.com es posa en marxa #ambprismaticsalterrat, en què un expert en ornitologia, @poncfeliu, explica quins ocells veu diàriament des del seu terrat a la ciutat de Girona.