gossos confinament coronavirus

Els animals de companyia també viuen aquests dies confinats per la pandèmia del coronavirus. La majoria dels gossos, acostumats a sortir a passejar en diferents moments del dia, noten molt el confinament a casa. Les clíniques veterinàries estan rebent una allau de trucades per resoldre dubtes, la majoria sobre el comportament dels animals i d’altres, sobre aspectes sanitaris.

Pel que fa al comportament, el Jaume Fatjó, vocal de la Junta de Govern del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB) ens explica que hi ha un augment de consultes actives perquè els tinents noten que els seus gossos borden més o estan més excitables. Tot i que aquest nerviosisme es pot atribuir en part al confinament, Fatjó apunta que hi ha un factor a tenir en compte, i és que “el temps de convivència s’ha multiplicat, i això fa que els tinents dels animals vegin comportaments que potser abans no detectaven perquè passaven poques hores junts”.

confinament efectes gossos coronavirus

La incògnita de la separació

Precisament sobre aquest temps de convivència gira una de les pors dels veterinaris. Els preocupa que amb la tornada a la normalitat molts animals no sàpiguen gestionar la separació dels seus tinents. Des del COVB diuen que “un de cada cinc de gossos pot tenir problemes per quedar-se sol ara mateix, i ens preocupa que empitjori. Ho veiem al setembre després de les vacances, però ara el confinament ho ha portat a l’extrem“. Temen que la proporció de gossos que no vulguin quedar-se sols augmenti. “El fet que el teu gos és quedés bé sol abans no és cap garantia, mai hem viscut una situació igual”.

confinament gossos coronavirus

Estimulació i joc durant el confinament

Si bé per a molts dels gossos el millor entreteniment és la companyia, especialment aquells que han estat adoptats durant aquest període, alguns exemplars més joves o de determinades races més actives necessiten més estimulació. Fatjó recomana un joc d’amagar i buscar menjar en alguna habitació de la casa. “Agafes uns trossets de menjar, els amagues darrere la pota d’una cadira o en algun lloc de fàcil accés perquè els trobi. Ho vas complicant cada vegada una mica més i així estimules l’olfacte, que és el sentit més important”.

Consultes sanitàries

A banda de facilitar l’estimulació durant el confinament, també s’han de seguir les mesures higièniques que recomanen els experts per evitar el risc de contagis, tot i que no està demostrat si poden contagiar el coronavirus. Fatjó recomana seguir la lògica i mantenir la distància social: “Si surto a passejar amb el meu gos evitaré que s’acosti a altres gossos o persones i quan torni a casa li puc netejar una mica les potes“. Tot i que hi ha recomanacions de fer-ho amb gel desinfectant o una solució d’aigua i lleixiu, també es pot emprar aigua i sabó, que no pot ser nociu per al gos. De tota manera, els veterinaris envien un missatge de calma i asseguren que els gossos “no són una font de risc”.

13:37