El Zoo de Barcelona ha incrementat els anomenats “programes d’enriquiment” des que va començar el confinament pel coronavirus per intentar que els animals que acull no perdin facultats, tan socials com físiques. Segons explica en una entrevista el director del parc, Antoni Alarcón, aquests programes consisteixen, per exemple, a amagar el menjar dels animals amb alguna substància olfactiva per camuflar-lo. Així és com la trobarien a la natura i amb aquest entrenament asseguren que eviten que perdin les seves facultats socials i físiques bàsiques.

L’entorn dels animals ha canviat ara que les portes del Zoo estan tancades als visitants, tot i que segons Alarcón aquesta situació no altera els seus hàbits de conducta: “Encara que hi hagi molt més silenci perquè el Zoo i el Parc de la Ciutadella estan tancats, en principi això no hauria d’afectar els animals perquè quan reben visites, si aquestes segueixen les normes del recinte, no poden molestar les espècies ni tampoc donar-los de menjar”.

zoo tancament coronavirus

Confinament en període reproductor

L’equipament va tancar el 14 de març, en el preludi de la primavera i amb moltes espècies en plena eclosió reproductora. Per això Alarcón assegura que “veurem néixer moltes cries durant aquests dies de quarantena”. Ha nascut per exemple un òrix blanc, una espècie procedent de les planes del sud del Sàhara d’on han desaparegut des de fa anys. També hi ha altres inquilins nous que encara no han pogut familiaritzar-se amb els visitants del Zoo. El 5 de març el Rourke, un mascle de dril de 17 anys va arribar procedent del Zoo de Bristol, Anglaterra. Es tracta d’un primat africà en perill d’extinció.

Protegir els cuidadors

Per tal de facilitar les tasques de cura, vigilància i alimentació dels animals s’han organitzat torns de treball: els cuidadors s’han dividit en tres grups, dos es relleven i el tercer està de reserva en cas de contagis. El director del Zoo ha explicat que aquests cuidadors prenen precaucions amb l’ús de mascaretes protectores. Per ara, la pàgina web del zoo s’ha convertit en l’única possibilitat perquè els socis i interessats segueixin de prop aquests esdeveniments.