monsó barcelona

La Setmana Santa ja s’encamina cap a la recta final amb el Dilluns de Pasqua o conegut també com el dia de la mona. Enguany, aquesta jornada festiva estarà marcada per les mesures de confinament i per la crisi sanitària del coronavirus. Però, per altra banda, també la pluja serà l’altre protagonista del dia.

Després d’un cap de setmana totalment primaveral i suau, amb bona part del país sota l’ambient assolellat acompanyat d’alguns núvols alts i mitjans, arriba un altre canvi de temps força destacat amb un augment de la inestabilitat i un ambient una mica més fresc.

El responsable d’aquest canvi serà una pertorbació provinent del nord d’Algèria. Aquesta petita borrasca avançarà al llarg d’aquesta nit i durant el dia de dilluns des de les costes d’aquest país cap a les Balears, i portarà una situació de vents de llevant i de gregal humits.

Surface pressure charts
Mapa de pressió en superfície previst per a dilluns al migdia. Font: Met Office

Un altre dilluns amb pluja

A mesura que la massa inestable s’apropi cap a les Balears i Catalunya, arribaran també les precipitacions. Al llarg de la matinada la nuvolositat augmentarà de sud cap a nord, i ja durant el matí d’aquest dilluns començaran a caure les primeres pluges a la costa i al prelitoral. Les precipitacions seran més destacades a Barcelona durant les hores centrals de la jornada.

Amb el pas de les hores, la pluja tendirà a endinsar-se cap a l’interior del país, però a mesura que s’allunyi de la costa serà cada vegada més dispersa. De fet, cap a les comarques de Lleida i nord de Barcelona és on es preveu menys pluja. Al vespre, les precipitacions aniran minvant i deixaran pas a un dimarts amb més clarianes.

En general, podrien acumular-se quantitats de fins a 20 l/m2 a punts costaners. Aquesta borrasca també portarà vents de llevant i gregal, que al litoral central podrien arribar a superar els 40 o puntualment els 50 km/h. El mar també s’agitarà, amb unes onades que es mourien entre el metre i metre i mig d’alçària. Per altra banda, aquest vent i el cel tapat accentuaran la sensació fresca durant bona part del dia. La tempertura màxima prevista serà de 14 ºC.

La resta de setmana no fa net del tot

Més enllà de dilluns, la situació millorarà però no acabarà de fet net del tot. Com ja hem dit, dimarts el sol i les clarianes guanyaran terreny, sense pluja a la vista o com a molt algun plugim aïllat de matinada. Ara bé, entre dimecres i dijous sembla el cel serà més variable, veurem però si acaben deixant algun plugim.

Divendres vespre i durant el cap de setmana la pluja tornarà a treure el cap, sobretot de cara a diumenge. En tot cas, queden dies per poder confirmar-ho. El que sí que podem assegurar és que tot plegat arribarà un ambient més suau, sobretot a partir de mitjans de setmana amb un ascens dels termòmetres.

Evolució temperatura 850 hPa
Evolució de la temperatura a 850 hPa. Font: GFS